Iskolanap az eszéki magyar központban

974
kozpont_iskolanap
Múlt szerdán iskolanapot tartottak az eszéki HMOM Központban – sportvetélkedő, kultúrműsor és filmbemutató képezték a programot.

Az eszéki székhelyű Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központot 1999. szeptember 28-án avatta föl Göncz Árpád, Magyarország akkori köztársasági elnöke és Zlatko Mateša, a Horvát Köztársaság akkori miniszterelnöke. Az intézmény alaptevékenysége a horvátországi magyar gyerekek anyanyelven történő óvodai, általános és középiskolai oktatása-nevelése, de közművelődési, gazdasági, sport- és egyéb tevékenységekkel is foglalkozhat a horvát törvényekkel összhangban.

– Iskolánk fennállásának 17. évfordulóját ünnepeljük ma, az évek során nagy fejlődésen ment keresztül az intézmény. Amikor 1999-ben megnyitották a Központot, egy üres épület állt itt, ma viszont tele van élettel, sok-sok diákkal, kiváló tanárokkal működik a horvátországi magyarság egyik legfontosabb intézménye – nyilatkozta lapunknak Andócsi János, a HMOMK igazgatója.

_08-kozpont_iskolanap-3Hozzátette, az iskolaközpont nem egzisztálhatna, ha nem működnének Baranyában és Szlavóniában magyar általános iskolák, melyekből az utánpótlás érkezik. Fontosnak tartja a laskói, vörösmarti, kórógyi általános iskolákkal való együttműködést, mert, mint mondta, „csak összefogással tarthatjuk meg maroknyi magyarságunkat Horvátországban”. Szerinte tudatosítani kell a szülőkben, hogy a Magyar Központ diákjának lenni egyfajta rangot jelent, és mindenképpen fontos, hogy iskolaválasztásnál a gyerek első gondolata is az legyen, hogy ide szeretne járni iskolába.

Filmbemutató koronázta meg a kultúrműsort

A múlt szerdai iskolanapra programmal készült az intézmény. A délelőtti órákban a tornateremben tartottak sportvetélkedőt. A diákok asztaliteniszben és dartsban mérték össze ügyességüket, a kvízvetélkedőn pedig az agyukat tornáztathatták meg.

Ezt követően került sor az ünnepi műsorra az intézmény aulájában, amelyben az általános és középiskolások is szerepeltek. Rendhagyó volt a felkonferálás, a diákok három nyelven – magyarul, horvátul és angolul – ismertették a műsorszámokat. A legkisebbektől táncjátékot láthatott a közönség, a nagyobbak népdalokat énekeltek, végül pedig az iskolanap legizgalmasabb részére került sor, a Hamupipőke című film bemutatójára, melyet a kopácsi Varga Vivien rendezett az iskolai filmklub keretén belül.

Vivien tavaly óta jár a Központ gimnáziumába, már akkor belépett az iskolai filmklubba, melyet osztályfőnöke, Berlančić Mirela vezet.

Varga Vivien
Varga Vivien

– Nagy filmkedvelő vagyok, habozás nélkül csatlakoztam a csapathoz. A filmklub több rövidfilmjét is láttam, és arra gondoltam, forgassunk egy nagyobb produkciót, aminek a Hamupipőke lett a végeredménye – mondta Vivien. A tündérmese az ő ötlete volt, az iskola aulája inspirálta, melyről a Hamupipőke báljelenete ugrott be neki. Vivien elmondta, a film előmunkálataival kissé elkéstek, ezért két hét alatt, sietősen forgatták le a filmet, sok múlt a rögtönzésen is.

– Ennek ellenére olyan jól sikerült, mintha több hónapon át dolgoztunk volna rajta, elégedettek vagyunk vele, és reméljük, a közönségnek is tetszeni fog – mondta a film rendezője.

Nemcsak diákok szerepeltek a Hamupipőkében, hanem az intézmény néhány alkalmazottja is, akik legalább olyan lelkesen álltak a forgatáshoz, mint a fiatalok.

Tórizs István, az iskola szakácsa, úgy tűnik, nemcsak a tízórait tudja jól elkészíteni, hanem a színészkedésben is megállja a helyét.

– Hamupipőke apját játszottam, nem volt hosszú jelenet, mert a gonosz mostohának köszönhetően hamar elhaláloztam a szerepem szerint – jegyezte meg viccesen István bácsi. Hozzátette, nem először vesz részt az iskolai filmklub munkájában, és már fiatalabb korában is szeretett színdarabozni. Nem áll távol tőle ez a tevékenység, örömmel vállalta ezt a felkérést is.

A film premierje jól sikerült, a közönségnek tetszett Vivien filmje. Végül a rendező a szereplőkkel együtt színpadra lépett, a nézők pedig feltehették nekik kérdéseiket a film forgatásával kapcsolatban. Nagy volt az érdeklődés, a filmes csapattagok alig győzték adogatni egymásnak a mikrofont, annyi kérdése volt a közönségnek – ebből is látszott az alkotás sikere.

Az ünnepi műsor révén a diákok és tanáraik is kicsit kikapcsolódtak, az iskolanap jó volt arra is, hogy másnap újult erővel folytassák a munkát az osztálytermekben.

Az eseményen meghívott vendégként többek között jelen volt De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul is. (ti)