Irodalmi műsor és kabaréjelenetek Újbezdánban

335
011-ujbezdan

Újbezdán – A zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör színjátszó szakcsoportja és a kopácsi Arany János Kultúregyesület amatőr színjátszói vasárnap az újbezdáni kultúrotthon színpadán léptek fel.

Idén van a szabadkai születésű Kosztolányi Dezső, a magyar költészet és prózairodalom kiemelkedő alakja születésének a 125. évfordulója, amiről minden irodalomkedvelő társaság megemlékezik. A zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkörön belül sikeresen működő színjátszó csoport is méltóképpen szeretett volna tisztelegni a költőóriás emléke előtt. Ebből a célból született meg a Kosztolányinak szentelt előadás, amelyet a Baranya-háromszögben először az újbezdáni közönség láthatott.

Szívesen jöttek Baranyába

A zágrábiak nagyon örültek a baranyai fellépésnek, hiszen az értékes műsort szerették volna másutt is bemutatni. A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége meghívására így vasárnap délután az újbezdáni kultúrotthonban léptek színpadra.

– Eredetileg egy „beszélő” műsort terveztünk készíteni, de mivel van egy nagyon jól működő zenei szakcsoportunk is, úgy gondoltuk, érdekes lenne ötvözni a kettőt. Az összeállításban egy szereplő magát a költőt személyesíti meg, mondja el az életét, továbbá van egy narrátor, aki külső jelenlevőként mesél Kosztolányiról, és vannak persze a versek, amelyek között megzenésített is akad. Csoportunk összetétele változatos, tagjaink között vannak zágrábi magyarok, de olyan hungarológia szakos hallgatók is, akik horvát ajkúak, és az egyetemen kezdtek el csak magyarul tanulni – tudtam meg Kovács Leától, az Ady Endre Magyar Kultúrkör színjátszó csoportjának vezetőjétől.

A zágrábi magyarok egy kiállítást is hoztak magukkal: Gyulai Rózsa zágrábi magyar ékszerkészítő művész alkotásait lehetett megtekinteni és megvásárolni.
Az újbezdáni fellépés előtt a zágrábiak a rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület székházában is bemutatkoztak a Kosztolányi-műsorral.

Humorral zártak

A szépirodalmi összeállítás után a már jól ismert kopácsi Arany János Kultúregyesület amatőr színjátszói és a laskói Kuruc Laci bácsi következett, akik közel egy órán át humoros jelenetekkel szórakoztatták a közönséget. Ez a formáció már a sokadik meghívásnak tesz eleget Baranya-szerte, és előadásuk minden alkalommal osztatlan sikert arat. Mint megtudtam, a jövőben is számíthatunk rájuk, és már kilátásban van egy külföldi fellépés is. Az újbezdáni előadáson mindenki jól érezte magát, hiszen az irodalomkedvelők és a humor-pártiak is megtalálhatták a nekik tetsző produkciót.