Iráni származású horvát állampolgár volt a felbujtója a zavargásoknak a boszniai-horvát határon

0
17

Iráni származású horvát állampolgár volt a felbujtója a boszniai-horvát határon történt zavargásoknak, amelyekben a múlt héten több mint száz migráns csapott össze a boszniai rendőrséggel, és amelyekben többen megsérültek, köztük nők is – mondta Zoran Galić, a boszniai határőrség igazgatója a horvát közszolgálati televízió egyik késő esti műsorában múlt csütörtökön.

A férfit a boszniai hatóságok letartóztatták, és azzal gyanúsítják, hogy bujtogatta a migránsokat, törjenek át erőszakkal a határon. „Ez a személy Velika Kladušában és Bihaćon is járt, hogy rábeszélje a migránsokat a zavargásokra” – mondta Galić, majd hozzátette: a férfit egy hónapra vizsgálati fogságba helyezték.

Zoran Ničen, a horvát határőrség elöljárója a műsorban azt mondta: ismerik a férfit, akinek Horvátországban vastag dossziéja van, és már többször előállították embercsempészet miatt.

„Az, ami a maljevaci határátkelőnél történt, nem véletlen. Szerb és a boszniai migránsközpontokból indított összehangolt akcióról van szó. A migránsok között olyan hamis híresztelések kaptak szárnyra, hogy Horvátország beengedi az illegális bevándorlókat az országba, és onnét tovább engedi őket Nyugat-Európába” – mondta a horvát rendőri vezető.

A Klix.ba című boszniai lap szerint jelenleg is közel 150 migráns tartózkodik a maljevaci határátkelőnél, ahol korábban az incidens történt, őket még a nap folyamán a hatóságok buszokkal el akarják szállítani a bihaći befogadóközpontba. Ezt az értesülést mindazonáltal hivatalosan egyelőre nem erősítették meg.

Az év eleje óta a rendőrség hivatalos adatai szerint közel 20 ezer illegális bevándorló érkezett Bosznia-Hercegovinába, és 13 ezret tartóztattak fel a hatóságok. Jelenleg 4-5 ezren tartózkodhatnak az országban. Többségük az ország nyugati részében, a horvát határhoz közeli Bihać környékén zsúfolódott össze, ahol parkokban és romos épületekben vertek tábort. A boszniai hatóságok szerint a legnagyobb probléma az, hogy a szerb és a montenegrói rendőrök átengedik a migránsokat a határon.

Az úgynevezett nyugat-balkáni migránsútvonalat több mint két és fél évvel ezelőtt zárták le, azóta jelentősen csökkent az érintett országokon áthaladó migránsok száma. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia jelenleg csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, és náluk akarnak menedéket kérni.

Az említett útvonal lezárása óta a bevándorlók új útvonalakon, többségükben Bosznia-Hercegovinán keresztül érkeznek Horvátországba, majd onnét Szlovénián keresztül Nyugat-Európába próbálnak eljutni. A határsértések mindennaposak.