Investicije se nastavljaju

0
14

2016. godine Državno tajništvo za nacionalnu politiku Mađarske pokrenulo je opsežni program razvoja vrtića zahvaljujući kojem su se diljem Karpatskog bazena obnovili brojni vrtići i dječja igrališta. U okviru programa u Baranji su uspostavljena još dva igrališta i bazen.

Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj je hrvatski partner razvojnog programa vrtića Karpatskog bazena, koji je 2016. godine pokrenulo Državno tajništvo za nacionalnu politiku Mađarske. Zadatak je Foruma koordinirati cjelokupni proces i organizirati provedbu. U okviru programa u Hrvatskoj su već ostvarene brojne investicije i natječaji, a svi promoviraju kvalitetno mađarsko obrazovanje. Program također uključuje i izgradnju dječjih igrališta, u sklopu čega su u prvom krugu izgrađena igrališta u slavonskim mjestima gdje postoje mađarske zajednice, a zatim i u Baranji. Na kraju druge faze programa uspostavljena su još dva igrališta, jedno u Vardarcu, a drugo u Suzi.

Suza

Ulaganje u Vardarcu realizirano je u dvorištu etno kuće naselja stoga je sastavljeno od elemenata koji se uklapaju u krajolik. U Suzi je igralište nastalo dopunom postojećeg igrališta uz nogometno igralište naselja. U sklopu razvojnog programa razvoja vrtića dovršen je i bazen u dvorištu Centra mladeži i pokaznog poljoprivrednog gospodarstva u Kopačevu.

Vardarac

– U drugoj fazi razvojnog programa vrtića Karpatskog bazena u Hrvatskoj nastavili smo započeta ulaganja. Uz igrališta izgrađena u prethodnoj fazi, sada smo postavili još dva nova dječja igrališta. Oba su mjesta posebna na svoj način. U Suzi smo dogradili postojeće igralište, dok je igralište u Vardarcu napravljeno od trupaca bagrema koji se savršeno uklapaju u krajolik etno kuće. Što se tiče bazena u dvorištu Centra mladeži i pokaznog poljoprivrednog gospodarstva u Kopačevu, izgrađen je prvenstveno u svrhu organiziranja škole plivanja za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi – rekao je voditelj ureda, Kristian Palinkaš.

Kristian Palinkaš u Kopačevu

Investicije su realizirane u okviru razvojnog programa dječjih vrtića Karpatskog bazena Državnog tajništva za nacionalnu politiku Mađarske uz sudjelovanje Zaklade Bethlen Gábor.