Intervju Kristian Horvat: „Ja ne želim svoju djecu u budućnosti gledati preko monitora!”

0
134

U Hrvatskoj će se 16. svibnja održati lokalni izbori. U Općini Kneževi Vinogradi će  Kristian Horvat biti suparnik trenutnom načelniku. Upoznajmo osobu koja smatra da može bolje!

Mladi poduzetnik, ljubitelj nogometa i rukometa

– Molim vas, kratko se predstavite čitateljima.

-Poduzetnik sam iz Kneževih Vinograda, imam trideset i devet godina. U Kneževe Vinograde sam se doselio u prvoj polovici dvije tisućitih godina, kada sam se i oženio. Veliki sam obožavatelj sporta, uvijek sam volio nogomet i rukomet. Već od mladosti me karakterizira jaka volja za radom i upravo zbog toga sam već u srednjoškolskoj dobi započeo svoj prvi poduzetnički pothvat. I trenutno radim kao poduzetnik, imam jednu tiskaru, koja se bavi svime što papir može podnijeti – tiskanjem od knjiga i kalendara sve do plakata.

- Reklám -
Uspješan poduzetnik

„Vlastiti kruh sam uvijek zarađivao svojim rukama. Nikada nisam živio na teret poreznih obveznika“

– Zašto ste se odlučili kandidirati za načelnika općine?

-Kako sam već spomenuo, u meni je oduvijek postojala jaka volja. Vlastiti kruh sam uvijek morao sam zaraditi, nikada nisam živio na teret drugih. Sada bih volio učiniti nešto za našu zajednicu. Vidim da u općini poslovi ne idu u dobrom smjeru i to bi trebalo promijeniti. S obzirom na prirodne datosti općine, mogli bismo biti najbogatiji kraj u regiji, a umjesto toga smo negdje na kraju retka. Zbog nedostatka radnih mjesta, mladi su napustili sela, i nažalost, moram reći, da ću uskoro imati više prijatelja u Njemačkoj, nego ovdje u Zmajevcu. Ovo ne može tako dalje, trebamo promjenu i upravo zbog toga sam odlučio da ću stati pred same probleme, trebamo promjenu, a promjenu moramo voditi mi, mladi, jer mi znamo što nam je potrebno. Ako se ovo nastavi, zajednica će još više osiromašiti i još više će ih se odseliti. Već i sada ima previše praznih kuća po selima, a da i ne spominjemo koliko stariji osoba ima u općini koje žive same. Kratko rečeno: treba nam promjena!

„Stvorit ćemo bolju i susretljiviju općinu: donijet ćemo više novaca u općinu, vratit ćemo mjesne odbore, višestruko povećati potpore za novorođene, više ćemo podupirati poljoprivrednike i poduzetnike u općini, ozbiljno ćemo se baviti problematikom najezde komaraca“  

– Šta je po vama najveći problem u općini?

-Najveći problem u općini je slabo gospodarstvo, što uzrokuje manjak novaca. S obzirom na druge okolne općine, ovdje se slijeva puno manje direktnih izvora. A to znači, dok drugi donose novce u općine iz različitih EU projekata, dotle Općina Kneževi Vinogradi diže kredite. Jednostavno rečeno, dok se Beli Manastir prijavi na natječaj da bi ostvario projekat, i to što bi htjeli graditi bude plaćeno iz drugih izvora, dotle čelništvo naše općine troši novac poreznih obveznika ili digne kredit, tako da još i naši unuci trebaju plaćati dugove. Za mene je to neprihvatljivo. Ako mene izaberu, ovo moramo promijeniti! Donijet ćemo više EU projekata i više ulagača u općinu, cilj nam je stvoriti jednu takvu okolinu iz koje mladi neće odlaziti, dapače vratit će se. Tako one prihode koji ostanu ponovno možemo uložiti u gospodarstvo otvarajući nova radna mjesta. Voljeli bismo pomoći poljoprivrednicima, poduzetnicima i vinarima, općina jako puno može zahvaliti njima. Osim toga, voljeli bismo jednu otvoreniju općinu, s otvorenijim načelnikom, koji ne bi bio u službi samo radnim danima od 8 ujutro do 3 poslijepodne, već cijele godine 24 sata na dan. Ako mene izaberu, moja vrata će svima biti uvijek otvorena, dapače volio bih imati aktivni kontakt sa stanovnicima općine. U interesu toga planiram redovno održavati sastanke po selima, odnosno, vrlo je važno da vratimo sustav mjesnih odbora. Držim neprihvatljivim kako su naša, gotovo tisućljetna, naselja zakinuta za mogućnost da biraju čelnika iz svojih redova. Vraćanjem mjesnih odbora bit će puno lakše riješiti probleme koji se pojave u mjestima, vjerujem da će opet biti takvih ljudi koji će na licu mjesta osjećati koji su to problemi sela i neće godišnje svega nekoliko puta samo napustiti ured tek prigodom nekog blagdana.

-Izričito bih se volio baviti i svakodnevnim problemima sela. Stvorit ćemo bolju i susretljiviju općinu: donijet ćemo više novaca u općinu, vratit ćemo mjesne odbore, višestruko povećati potpore za novorođene, više ćemo podupirati poljoprivrednike i poduzetnike u općini, ozbiljno ćemo se baviti problematikom komaraca – rekao je Kristian Horvat.

„Ne dozvolite da vas zastraše, živimo u jednoj demokratskoj državi, i mora nas što više izaći na izbore. Ne smijemo ostaviti da drugi odlučuju o našoj sudbini”

– Što poručujete glasačima, zašto bi glasovali za vas?

-U općini su neophodne temeljite promjene, bez jednog čvrstog vodstva sela će nam još više propasti, a rast će iseljenje. Posljedica toga će biti da će stariji svoje unuke moći vidjeti samo preko monitora. Ja ne želim svoju djecu u budućnosti gledat preko monitora! Osjećam da u meni i mojim suradnicima ima dovoljno znanja i iskustva kako bismo mogli stvoriti jednu bolju budućnosti za život. Zato svakoga molim, neka ode na izbore 16. svibnja i neka glasuje za mene i moje suradnike. U proteklim tjednima smo uspjeli razgovarati sa velikim brojem ljudi, neovisno o nacionalnosti, i imam osjećaj da je iza nas jedno takvo zajedništvo kakvo već odavno nije bilo u općini. Dalje poručujem, da ne dozvolite da vas zastraše, živimo u jednoj demokratskoj državi i mora nas što više glasovati, jer je svaki glas važan. Ne smijemo ostaviti da drugi odlučuju o našoj sudbini. Obećavam, ako mene izaberete, ja ću voditi računa o interesima stanovnika svakog mjesta, ne samo pojedinaca. Zajedno ćemo uspjeti! – istaknuo je kandidat za načelnika.