Ingyenes zenei tanfolyamot indítanak Újbezdánban

93

Az újbezdáni Kultúr- és Művészeti Egyesület szeptembertől zenei tanfolyamot indít székhelyén, a résztvevők hivatásos zenetanár segítségével tanulhatnak meg tamburán, citerán vagy kalimbán játszani. Az egyesület vezetése arra kéri az érdeklődőket, jelentkezzenek bátran.

Az újbezdáni Kultúr- és Művészeti Egyesület keretében három művészeti szakcsoport tevékenykedik: a Komikus Színjátszó Csoport, a Szivárvány Népdalkör és a Kubikos Tamburazenekar. Külön-külön is nagyszerű színpadi produkciókkal örvendeztetik meg közönségüket, hát még akkor, amikor közösen lépnek fel! A zenekar és a népdalkör számos alkalommal bizonyította már, milyen jól kiegészítik egymást Petőfi Sándor kórusban énekelt versei és a délvidéki magyarság egyik legfőbb zeneszerszáma, a tambura.

A Kubikos zenekar tagsága a közelmúltban megfogyatkozott, ezért nem titkolt célja az egyesületnek a Pengetők nevet viselő zenetanfolyam indításával, hogy utánpótlást neveljenek ki a zenetanulás iránt érdeklődő kezdő vagy haladó fiatalokból, felnőttekből.

– A Pengetők elnevezésű programunk keretében ingyenes lehetőséget biztosítunk népi hangszerek, pontosabban tambura, citera és kalimba használatának az elsajátítására 7-től 99 éves korig. Mindenkit várunk, nemcsak Újbezdánból, hanem tágabb körből is, aki kedvet érez zenei tudása megalapozásához, bővítéséhez – hívja fel az érdeklődők figyelmét Gál Lívia, az egyesület alelnöke, művészeti vezetője.

Közönség előtt is bemutatkozhatnak majd a leendő zenészek

A magyarországi Csoóri Sándor Alap, valamint a HMDK támogatásából indított program során szakképzett zeneoktatótól tanulhatnak majd, a hangszereket a szervezők biztosítják. Továbbá a későbbiekben színpadon, közönség előtt is megmutathatják tudásukat a résztvevők.

Líviától azt is megtudtuk, már vannak is jelentkezők, néhány újbezdáni fiatal, de felnőttek is, akik már alig várják az őszt, hogy kezükbe vehessék, megszólaltassák az általuk választott hangszert.

A gyerekekkel és a felnőttekkel külön csoportban foglalkozik majd a zeneoktató, mindegyikkel heti egy alkalommal, kilencven-százhúsz perces óra keretében.

Szeptember 17-18-án rendezik a kukoricafesztivált

Líviával egyesületük tevékenységéről, őszi programjaikról is beszélgettünk. Mint a legtöbb szervezetünk, az újbezdáni is az év második felében tartja rendezvényeinek zömét.

– Egy igencsak aktív, kulturális programokban gazdag időszak következik most. Jelenleg a HDMK augusztus 20-i központi rendezvényére készülünk, szeptemberben pedig hazai és külföldi vendégszereplések is várnak ránk. Majd sor kerül tavaly indított nagyrendezvényünkre, a kukoricafesztiválra, amit idén picit továbbfejlesztenénk: a program vasárnapi részében is lesz kirakodóvásár, kultúrműsor, és rockkoncerttel zárul az esemény, a The Garden banda szórakoztatja majd a közönséget – avatott be őszi programkavalkádjukba az egyesületvezető.

Természetesen idén is megrendezik a színjátszó társulatok találkozóját, az évet pedig karácsonyi programjaikkal zárják.