Ingatlanadó

201
BELFLD-_Nekretnine

Korábban úgy tűnt, hogy a bevezetendő ingatlanadóval a legrosszabban a bankok járnak, amelyeknek több ezer lakás van a tulajdonukban, vagy azok, akik nagy értékű ingatlannal rendelkeznek. De most úgy néz ki, nemcsak ők járnak rosszul, hanem az egyszerű polgárok is.

Ma Horvátországban a lakosok 90 százalékának a saját tulajdonában van az az épület, lakás amelyben élnek, vagyis szinte mindenkit érinteni fog az új törvény. Slavko Linić pénzügyminiszter viszont azzal nyugtatja a közvéleményt, hogy a törvény fókuszába a használaton kívüli épületek kerülnek, illetve azok, amelyek eladását azért tartják vissza a bankok, hogy nagyobb árat zsebeljenek be értük. A törvénynek 2013. január elsejével kell életbe lépnie. A tervezet egyik variánsa szerint a 100 ezer eurót meghaladó ingatlanokat adóztatnák meg maximum az érték két százalékáig. Az adóval a hivatalos indoklás szerint nem az államkassza bevételeinek a növelése a cél, hanem az, hogy „minél több épület gazdasági funkciót kapjon”.

Krešimir Sever, a független horvát szakszervezetek vezetője úgy véli, hogy a törvény alkalmazásánál alaposan oda kell figyelni, hiszen köztudott, hogy a leggazdagabbak ingatlanainak nagy része más személyek vagy cégek nevén van. Így előfordulhat, hogy ismét az egyszerű embereken csattan az ostor.