Influenza: február közepére várják a járvány tetőzését

225

A Horvát Közegészségügyi Intézet adatai szerint Horvátországban eddig 8123 influenzás megbetegedést regisztráltak. Ez a szám nem tér el jelentősen az előző évek ezen időszakában megszokott adatoktól, február közepére várják a járvány tetőzését.

Dr. Karlo Kožul, az Eszék-Baranya megyei Közegészségügyi Hivatal járványügyi osztályának vezetője lapunknak elmondta, Horvátországban egyelőre nem lehet még influenzajárványról beszélni. A szakemberek az idei „szezonban” is, a tavalyihoz hasonlóan, közepes intenzitású járvánnyal számolnak, melynek tetőzését február közepére várják.
Karlo Kožul megjegyezte azt is, hogy az elmúlt egy évben nagyon kicsi volt az influenzás megbetegedések száma, Eszék-Baranya megye területén mindössze 100 beteget regisztráltak, ami nem egy szokványos adat, hiszen az influenza időszaka rendszerint december végétől április elejéig tart. Jelenleg 265 diagnosztizált betegről tudnak a megyében, ami megfelel a sokévi átlagnak. De biztosak abban is, hogy számuk nagyobb, hiszen sokan nem jelentkeztek a háziorvosuknál, mégpedig valószínűleg azért, mert nem érzik olyan súlyosnak a tüneteiket.
Influenza vagy megfázás?
Bár mindkettő felső légúti betegség, jelentős különbség van az influenza és a megfázás között. Míg az előbbi néhány nap lappangás után hirtelen dönti le az embert a lábáról, a megfázásba szépen lassan csúszunk bele.
Az influenza leggyakoribb tünete a fejfájás, torokfájás, köhögés, gyengeség, hidegrázás, étvágytalanság és a végtagfájdalmak. Amíg megfázásnál ritka a magas láz, az influenza szinte mindig ezzel jár. A megfázással ellentétben az influenzát sokkal erősebb fáradtság, levertség-érzés jellemzi. Influenza esetén a gyermek igazán betegnek tűnik, szemben a megfázással.
A szakemberek szerint az influenza ellen a legjobb védekezés a védőoltás, de ha most oltatnánk be magunkat, az már nem védene meg bennünket a betegségtől, mert legalább két hét kell a védettség kialakulásához. Van viszont néhány dolog, amire ugyancsak érdemes odafigyelni: például gyakrabban kell a lakást szellőztetni és többször takarítani, többször mosni kezet, zsebkendőbe tüsszenteni. Mindez azért fontos, mert a szakemberek szerint a  vírus ruhán 8–12 órán át, míg kilincseken, asztallapon 24–48 órán át, nedves felületeken pedig akár 72 óráig is életképes marad! A szakemberek azt is ajánlják, hogy ha lehetséges, a megfertőzött személyt különítsük el egy másik szobába.

{fcomments}

{fcomments}