Improvizációs színház vendégszerepelt a laskói általános iskolában

0
157

Ismét a Drávaszögben járt a pécsi Improvokál Társulat. Decemberben a Laskói Általános Iskolába hozták el improvizációs technikákon alapuló készség- és kreativitást fejlesztő játékcsokrukat, melyben a főszerep a gyerekeké volt.

A pécsi Improvokál nevet viselő improvizációs színtársulat két évvel ezelőtt járt Kopácson, akkor egy detektívjátékkal érkeztek, amibe közönségüket is bevonták. A társulat tagjai azóta is nagy örömmel gondolnak arra a szereplésre.

Hosszú Norbert, a társulat vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, az eltelt idő alatt számos meghatározó változás történt a társulat életében. Tavaly két új előadásformával gazdagították repertoárjukat. Megalkották a Morzsa című formájukat, amely a hosszú formátumú improvizációra helyezi a hangsúlyt, valamint létrehozták a Katapult elnevezésű, rövid szabályjátékokból álló előadásukat, melynek végén a közönség választ bajnokot a szereplők közül. Emellett Pécs belvárosában fix játszóhelyük lett a Bazár – Pécs elnevezésű sörözőben, ahol minden hónapban két alkalommal láthatják őket az érdeklődők.

Az elmúlt fél évben szinte minden előadásukat telt házzal zárták. Rengeteg közreműködésük volt, táboroztak, fesztiváloztak, tréningeken fejlesztették tudásukat.

A társulat jelenleg kilenc aktív tagot számlál, az elmúlt évben bejárták egész Magyarországot. Nemrégiben részt vettek a 60 éves Jelenkor folyóirat és a Pécs8 „ÁT-ÍRÁS“ összművészeti estjén, ahol a jelenlévők szavazatai alapján társulatuk közönségdíjban részesült.

Néhány hete ismét a Drávaszögben jártak, a Laskói Általános Iskolában játszottak.

– Egy különleges, Apró-Impró elnevezésű formával érkeztünk, ami kimondottan gyerekeknek szól. Itt többek között improvizációs technikákon alapuló készségfejlesztő és kreativitást fejlesztő játékcsokorral dolgozunk, ahol a főszerep a gyerekeké. Mivel társulatunk tagja, Molnár Zsuzsanna ott tanít, nem volt kérdéses a forma. A foglalkozás kirobbanó hangulatban telt, majd ezt követően néhány bemutató játékkal kedveskedtünk a fiataloknak, melyekben az ő ötleteik és gondolataik mentén alakultak ki a jelenetek. Sokszor csak kapkodtuk a fejünket a fiatalos és lendületes ajánlatok sokaságában – mondta Hosszú Norbert az előadásról.

Ami pedig a társulat hazai tagját illeti, Molnár Zsuzsanna a jövőben szeretné elindítani a horvátországi magyarok körében az improvizáció műfaját, improvizációs tréningeket tartana, amiben a társulat is közreműködne majd. A játék mellett hisznek az improvizációs technikák oktatásbeli hasznosságában, így terveik szerint a jövőben még több alkalommal megfordulnak majd Laskón.