IMA NADE: ove godine se naspram prošle nekoliko puta povećao broj djece upisanih u prve razrede mađarskih škola!

Broj učenika upisanih u prve razrede mađarskih škola prema modelu A skočio je s 4 na 25.

0
20

7. rujna 2020. zvonilo je i u mađarskim školama u Hrvatskoj, gdje se ove godine upisalo mnogo više prvašića nego lani. Ovo je dokaz kako DZMH-ova politika stipendiranja funkcionira.

Demokratska zajednica Mađara Hrvatske (DZMH) je obrazovanje na materinskom jeziku uvijek smatrala prioritetom, jer ga smatra jednim od ključeva našeg opstanka.

Predsjedništvo DZMH smatra važnim poticati roditelje da svoju djecu upisuju u mađarske škole, zbog čega je i odlučilo od 2019-2020 školske godine stipendirati učenike upisane u prvi i peti razred osnovnih škola te učenike prvih razreda Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku. Prethodnih godina bilo je vrlo teško zaustaviti pad broja učenika u našim školama, a iznos stipendije, koji ni prošle godine nije bio beznačajan, ove je godine višestruko povećan: učenici, koji pohađaju nastavu prema modelu A dobivaju potporu od 20 000 kuna. Dakle, zahvaljujući DZMH-ovoj politici stipendiranja, broj prvašića u mađarskim školama ove se godine znatno povećao u odnosu na prethodnu godinu. Prošle godine upisano je svega 4 učenika, a ove godine je njih 25 odabralo A model.

- Reklám -

Nova školska godina započela je u normalnim uvjetima

DZMH od 2019-2020 školske godine stipendirati učenike upisane u prvi i peti razred osnovnih škola te učenike prvih razreda Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku

Za razliku od prethodnih godina, ovoga puta roditelji, učenici i njihovi učitelji suočavaju se s novim izazovom, koronavirusom. Zbog pandemije, u obrazovnim se ustanovama moraju primijeniti brojna nova pravila (ograničenja).

Osijek

U Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u Osijeku (PKCM) uveden je zaseban protokol za učenički dom, vrtić i školu. Po ulasku u ustanovu svima se mjeri tjelesna temperatura, a čak i nakon ulaska kreću se samo označenim rutama.

– Vjerujem da se naša institucija uspješno prilagodila situaciji, sada je na nama da se i dalje pridržavamo propisanih mjera. Učenici su također disciplinirani iako im ponekad moramo skrenuti pažnju na ispravno nošenje maski – rekao je ravnatelj Janoš Andoči, koji je dodao da je ove godine upisano 8 učenika u osnovnu školu i 10 u srednju školu te da je učenike dočekala izložba arhitekta Károlyja Kósa.

Zmajevac

U OŠ Zmajevac pokušali su započeti školsku godinu sa što manje traume za djecu. Putuju s dva autobusa tako da u ustanovu ne dolaze istovremeno, a na užini su i razredi odvojeni jedni od drugih kako bi zaštitili zdravlje učenika i nastavnika.

– Ova je godina započela drugačije od ostalih, jer zbog situacije nismo imali otvaranje školske godine. Što se tiče djece, pokušali smo organizirati njihov svakodnevni život tako da što manje osjećaju ozbiljnost situacije, želimo ih poštediti trauma – rekla je ravnateljica Kinga Kolar koja je dodala da se ove godine upisalo 15 učenika u školu (njih 11 uči po A modelu – mađarski odjel , a 4 ih je upisano u hrvatski odjel).

Korođ

Mjere opreza nisu problem ni u OŠ Korođ, jer je djeci lako držati potrebnu udaljenost u malim odjeljenjima.

– Uveli smo stroge mjere opreza, djeca ostaju u učionici cijeli dan, izlaze samo kad moraju na zahod. Kako su razredi malobrojni, ni držanje razmaka nije problem – rekla je voditeljica ustanove, Diana Palinkaš, koja je dodala da ove godine imaju tri prvašića.

Lug

I u OŠ Lug se razlikovao početak školske godine budući da su se učenici morali pridržavati niza pravila i propisa. U autobusu mogu sjediti samo na određenom mjestu u maski, a između klupa također mora postojati potrebna udaljenost.

– Početak ove školske godine bio je jedan od najtežih u posljednjih nekoliko godina, jer smo se morali suočiti s nizom problema koje prije nismo imali. Koliko vidim, djeca su se uspješno prilagodila i sretna su što su napokon zajedno, jer su se od izbijanja virusa vidjeli / čuli samo online – rekla je ravnateljica Ana Kovačević te dodala da se u OŠ Lug ove godine upisalo 8 prvašića (3 prema modelu A,a njih 5 prema modelu B – tj. u dvojezičnu nastavu).

Prvašići su dobili školske torbe

Savez Rákóczi i ove godine podržava prvašiće upisane u razrede po model. Primopredaja donacije prvotno je bila planirana nekoliko mjeseci prije početka školske godine, ali s obzirom na epidemiološku situaciju poklon paketi su tek sada podijeljeni. Potpuno nove anatomske školske torbe u vrijednosti od 60 eura ravnatelju PKCM, Janošu Andočiju predao je predsjednik Saveza Rákóczi, Csongor Csáky koji ih je zatim proslijedio i drugim mađarskim školama.