Így töltjük az időt koronavírus-járvány idején

0
71

A lakhelyelhagyási tilalom miatt többet vagyunk otthon, ennek pozitív és negatív hozadéka is van. Korlátozva vagyunk szabadságunkban, többet vagyunk egyedül, ugyanakkor jut időnk családtagjainkra, hobbinkra, a házimunkára…

A „Maradj otthon!” kezdeményezés alapjában változtatja meg a hétköznapjainkat. Azok, akik jobban igénylik a társaságot és személyes kapcsolataik ápolását, minden bizonnyal nehezebben viselik a bezártságot, azt, hogy nem mehetnek oda, ahova és akkor, amikor szeretnének. Az introvertáltabb karakterek pedig most „kipihenhetik” a hétköznapok fáradalmait, meglelve saját szabadságukat szobájuk négy fala között, filmek vagy könyvek segítségével „utazva” közben.

De függetlenül attól, hogy ki melyik csoportba tartozik, mindenki igyekszik kihozni a legjobbat ebből a kényszerhelyzetből. Kényelmesebb tempóban láthatunk neki a tavaszi nagytakarításnak, a kert megművelésének, több idő jut a családra és a saját hobbinkra is. Ami ugyancsak jellemző: több időt töltünk a közösségi hálón, ahol különböző kvíz-, képmegosztó stb. játékokat indítunk magunk és egymás szórakoztatására, nem utolsósorban pedig amiatt, hogy ilyen módon is tartsuk egymással a kapcsolatot fizikai elszigeteltségünkben.

Megkértük olvasóinkat, mondják el, hogy töltik idejüket ezekben a napokban.

Varga Vivien, Kopács

– Amikor közölték, hogy lakhelyelhagyási tilalom lépett életbe, az első dolgom volt, hogy összepakoltam és a páromhoz költöztem. Ő sokat dolgozik, a testvére kislányával viszont sok időt töltök; röplabdázunk, tollasozunk, römizünk, sőt, még hóembert is építettünk! Ám, ahogy telik az idő, kifogyunk az ötletekből, de nem adjuk át magunkat az unalomnak. Sütünk és főzünk is, ha az időjárás megengedi, horgászunk, tanulunk vagy teszünk egy sétát a vízparton. Kezd egy kis honvágyam is lenni, de remélem, hamarosan elmúlik ez a nehéz időszak.

Mészáros Izidor, Vörösmart

– A munkát leszámítva, ami most szünetel, nem változtak olyan sokat a szokásaim. Érzem, hogy szükségem volna már egy kis testmozgásra, mert a ház körüli teendőket leszámítva eddig nem csináltam mást, de azt hiszem, elkezdek edzeni a szobabiciklin és fekpadon, ami kellemes és hasznos időtöltés lesz.

Rómer Edina, Csúza

– Mivel a munkahelyen internetes rendelésekkel foglalkozunk, így én fennakadás nélkül dolgozhatom, otthon kb. pont annyi időt tölthetek, mint azelőtt. Ebben a helyzetben nem is az a rossz, hogy korlátozva vagyunk, hanem maga a tudat, hogy sok minden tilos, amihez hozzászoktunk – legyenek ezek apró bevásárlások, kisebb kimozdulások stb. Hogy nem látogathatok el a húgomhoz, és ő sem jöhet haza, sajnos elég távol vagyunk egymástól. Munka után igyekszem elintézni a teendőket a ház körül, és sok új dologra megtanítani Kiwi nevű jákópapagájunkat, ezenkívül a varrógépet is most tanulom használni. A nehéz helyzetben is igyekszem meglátni a pozitív elemet, s közben természetesen betartani a szabályokat, hogy minél előbb vége legyen a nemszeretem időszaknak.

Tripolszki Anikó, Split

– Szigorúan tartom magam az előírásokhoz, s csak keveset mozdulok ki, csak ha muszáj. Ebben a dologban segít jelenlegi helyzetem is, ugyanis eltörtem a könyökömet, amit pihentetnem kell. Naponta átmegyek Ági barátnőmhöz, aki idősebb. Segítek neki, sok időt töltünk együtt, közösen ebédelünk, napozunk, így könnyebb átvészelni a kijárási tilalmat. Ezenkívül kertészkedést terveztem, ami a balesetem miatt nehezebben kivitelezhető, de azért nem tétlenkedem, a kenyértésztát is magam gyúrtam, igaz, fél kézzel. Sokat olvasok, a tévét viszont kevesebbet nézem, a híradót csak este, úgy gondolom, nem tesz jót a lelki egészségnek, ha állandóan a hallottak-látottak miatt aggódunk. Mivel a spliti HMDK-egyesületünket főleg az idősebb korosztály alkotja, így – biztonságuk érdekében – a korlátozásokra azonnal reagáltam. Természetesen nem tartunk semmilyen összejövetelt, telefonon viszont a kapcsolatot igen.

Vida Ivan, Kiskőszeg

– Én egyébként is otthonról végzem a munkámat, így ezen a területen nem sokat változott az életem. A hétköznapjaimat illetően viszont nagy változás, hogy nem tudunk edzeni a kiskőszegi futballcsapattal, legalábbis együtt, és nincsenek meccsek se. Hogy ne veszítsük el a kondíciónkat, individuális tréningeket tartunk. Kimegyek a szabadba, futok a töltésen, felülésezek, melyekről konzultálok az edzőnkkel. Ezenkívül önkéntes feladatokkal is próbálok segíteni a környezetemen, például ha bevásárolni megyek, megkérdezem a szomszédokat, idősebbeket, szükségük van-e valamire, így a bolt előtt is rövidebb lesz a sor.

Szalai Éva, Várdaróc

– Most, hogy muszáj otthon maradnom, olyan dolgokkal foglalkozom, melyekre máskor nincs időm. Fodrászként lehetőségem van online tanfolyamokat hallgatni. Ezenkívül többet szorgoskodom a konyhában, házimunkával foglalkozom, sütök, főzök, takarítok. Nem unatkozom, viszont nagyon várom már, hogy minden a régi legyen. Megszoktam, hogy emberekkel vagyok körülvéve, ami hiányzik már.