Így éltem át, így élte túl…

(A vírusfertőzést átvészeltek tapasztalatai)

0
106

Múlt héten indult cikksorozatunkban olyan személyek számolnak be tapasztalataikról, akik átvészelték a koronavírus-fertőzést. Ily módon szeretnénk meggyőzni a kétkedőket, a bizonytalanokat az oltás, a vakcina felvételének fontosságáról, ugyanakkor erőt adni azoknak, akik most küzdenek magával a fertőzéssel, annak esetenkénti ijesztő tüneteivel.

Ma már mindannyiunk számára egyértelmű, hogy milyen súlyos veszélyei vannak a koronavírus-fertőzésnek, és hogy nem bagatellizálhatjuk el a járvány elleni védekezés fontosságét. A harmadik hullámban a fertőzés sokkal gyorsabban terjed, kiismerhetetlenebb és veszélyesebb. Nem ismer kivételt sem kor, sem egészségi, sem edzettségi/erőnléti állapot szerint.

Bármilyen vakcinát is ajánlanak fel, biztosan beoltatja magát

Kriják Krisztina még tavaly, karácsony előtt esett át a koronavírus-fertőzésen. Tartott tőle, mert van egy krónikus autoimmun betegsége. Ennek ellenére a fertőzést megúszta enyhébb tünetekkel.

- Reklám -

– Nagyon erős hátfájással kezdődött, gyanússá azonban akkor vált a dolog, amikor egy reggel arra ébredtem, hogy teljesen elveszítettem a szaglásom és az ízérzékelésem. Aznap bejelentkeztem egy zágrábi magánklinikára tesztelésre, félórán belül megkaptam e-mailben az eredményt, hogy pozitív vagyok, a járványügyi hatóságok pedig tíz nap karantént rendeltek el. Egyéb tüneteim nemigen voltak, némi fejfájás, az influenzához hasonló légúti tünetek és orrdugulás, utóbbi maradt még egy hónapig. Az ízlelés és a szaglás nyolc napon belül visszatért. Inkább lelkileg viselt meg, már csak azért is, mert karácsonykor nem mehettem haza a családomhoz, a húsvéti ünnepeket pedig azért kellett megint távol töltenem, mert most ők voltak betegek. A betegség náluk sokkal súlyosabb lefolyású volt, láz, levertség, egyik húgom kétoldali tüdőgyulladással még most is lábadozik – osztotta meg velünk tapasztalatait Kriják Krisztina.

Hozzátette, tudja, hogy az életkoránál fogva valószínűleg nem a közeljövőben kerül sorra az oltási programban, de eldöntötte, bármilyen vakcinát is ajánlanak fel, biztosan felveszi.

– Nem azért, mert a politikusok azt mondják, hanem azért, mert hiszek a tudományban. Ahhoz, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba, ismét szabadon tudjunk mozogni, külföldre utazni, színházba vagy sportolni járni, meglátogatni szüleinket, nagyszüleinket, anélkül, hogy attól félnénk, megfertőzhetjük őket, a lakosság mintegy 70 százalékának védettnek kell lennie, ezt az immunitást pedig gyorsan, csak oltással lehet elérni. Egyelőre nincs más megoldás – fejtette ki véleményét.

Úgy érezte, a halálból jött vissza

Baka Béla már a harmadik hullámban betegedett meg, idén márciusban. Kilábalás után úgy érezte, a halálból jött vissza. Miután jelentkeztek az első tünetei, elvégeztette a koronatesztet, hamarosan meg is érkezett az eredmény, hogy pozitív.

– Haladéktalanul külön lakásba költöztem a családomtól, és estére már nagyon magas lázzal feküdtem. Azt gondoltam, majd beveszem a lázcsillapítót, és minden jó lesz, mint megfázás esetén általában, de egyáltalán nem lettem jobban. Hat nap alatt alig ettem valamit, gyomorbántalmakkal küzdöttem, mígnem a gyerekeim bevittek a spliti kórházba. Itt befektettek a tüdőbetegek osztályára, ahol oxigénre kapcsoltak, rengeteg infúziót és gyógyszert kaptam. Nyolc nap után engedtek ki, úgy éreztem, hogy végem van, annyira le voltam gyengülve. A koronafertőzés következménye a teljes kiégés érzése, gondolkodni sem tud az ember. Végül az a tudat adott nekem erőt a gyógyuláshoz, hogy itt van a családom, a gyerekek, az unokák. Ők és az a sok barát meg ismerős tartotta bennem a lelket, akik érdeklődtek az állapotom felől, aggódtak értem. Mondhatom, hogy kifogástalan kórházi bánásmódban részesültem, az orvosok, ápolók 24 órás felügyelete, kedvessége is hozzájárult sikeres felgyógyulásomhoz – avatott be betegsége körülményeibe Baka Béla.

Post-Covid–tünetektől még most is szenved; éjszakánként rosszul alszik, fáradékony, és tüdőkapacitása sem a régi. Az számára sem kérdés, hogy beoltatja-e magát. Az oltás felvételére horvát és magyar állampolgárként mindkét országban jelentkezett még megbetegedése előtt, csak egyelőre nem került sorra. Példaértékűnek tartja a magyar kormány hozzáállását a helyzethez, az oltás melletti aktív kampányt.

– Nem értem, Horvátországban miért nem hangsúlyozzák eléggé az oltás fontosságát, amikor – és ezzel a kórházi dolgozók véleményét is tolmácsolom, akikkel ellátásom során beszéltem – a vírus elleni harcban a védőoltás a leghatékonyabb fegyver – hangsúlyozta Baka Béla.