Időseket segítő program Kiskőszegen is

0
143
batina---geronto-hziasszonyok2

Kiskőszeg/Batina – A pélmonostori Vöröskereszt nemrég a Darázsi járásban is elindította azt a programját, amelynek értelmében az egyedül élő, idős embereknek segítenek mindennapjaikban. Kiskőszegen két fiatalasszonyt bíztak meg e feladatok végzésével.

Nemrég foglalkoztunk azzal, hogy a Bellyei és a Dárdai járás területén jól működik az egyedül élő időseket segítő program. A pélmonostori Vöröskeresztnek köszönhetően a múlt héten a Darázsi járáshoz tartozó Kiskőszegen mérték föl a helyzetet: Kántor Barbara és Katušin Szilvia helybéli megbízottak azt tapasztalták, hogy bizony sok a Duna-parti faluban a nehéz körülmények között élő idős személy, így az eredetileg 25 fős, a Vöröskereszt által összeállított listát bővíteni kellett.

 

Elöregedő lakosság

A 2001-es népszámlálási adatok szerint Kiskőszegen 1146 személy él, közülük körülbelül csak 7-800-an tartózkodnak ténylegesen a faluban, a többiek az év nagy részét másutt töltik, mivel ott találtak munkát stb.

– Kiskőszeg egyik jellemzője sajnos az, hogy a lakosság 60%-a nyugdíjas, nagyon kevés a fiatal a településen. Emil Stošić, a Vöröskereszt pélmonostori egyesületének azelnöke azzal keresett föl, hogy írjam össze a járás településein azokat az időseket, akik egyedül élnek és segítségre szorulnak. Én ennek a kérésnek eleget tettem, ők pedig megtették a következő lépést, és már el is indult a program a járásban – tudtam meg Sipos Sándortól, a Darázsi járás elöljáró-helyettesétől.

 

Már a beszélgetőtárs is sokat jelent

Már a kiskőszegi rászorulók száma és az, hogy két személyt is alkalmaztak a feladatra, sokat elmond a településen élők helyzetéről. A Bellyei járáshoz tartozó Kopácson és Várdarócon például összesen nincsenek 25-en a rászorulók.

– Az első napunk azzal telt, hogy felkerestük a faluban azokat a személyeket, akiknek szükségük lehet a segítségre. Annak ellenére, hogy mindketten kiskőszegiek vagyunk, megdöbbentünk, hiszen nem gondoltuk, hogy ennyire rossz a helyzet. Senki nem mondta, hogy nem kér a segítségünkből, de voltak olyanok, akik azt mondták, hogy mindent el tudnak végezni egyedül, de örülnének, ha legalább hetente egyszer elmennénk hozzájuk beszélgetni. De vannak olyanok is, akik elképesztően rossz körülmények között élnek, és csak sírtak, amikor bekopogtunk hozzájuk. Úgy látszik, hogy nagy szükség van az általunk nyújtandó segítségre a településen – mondta Kántor Barbara, az egyik megbízott.

Barbara és Szilvia feladata nem csupán a fizikai értelemben vett segítségnyújtásban merül ki, a lelki-érzelmi támogatás éppolyan fontos eleme munkájuknak. Első munkanapjukon elkísértem őket néhány „páciensükhöz”, akik nagyon örültek a Vöröskereszt megbízottainak. G. A. néni elsősorban a társaságnak örült, Bajić Barbara azonban úgy nyilatkozott, egyelőre még ellátja a háztartást, ám sosem lehet tudni, mi lesz a jövő héten.

– A férjemmel kettesben élünk, nincs családunk. Nagyon nehezen jövünk ki a nyugdíjból. Nagyon örülünk ennek a programnak. Autónk nincs, ha orvos vagy gyógyszer kell, Pélmonostorra kell mennünk, ahova mindig fuvart kell keresni – mondta Barbara néni.

Kiskőszegen tehát nagyon sok az idős személy, akik nem csak a társaságnak, de a segítségnek is nagyon örülnek.

batina---geronto-hziasszonyok1