Idén tető alá kerülhet a dályhegyi kultúrotthon

201
08-kultrotthon

Dályhegy – Három évvel ezelőtt lebontották a nagyon rossz állapotban lévő régi kultúrotthon épületét. Az újnak az alapjait még ugyanabban az évben elhelyezték. A HMDK közbenjárásának köszönhetően a napokban folytatódik az építkezés. Az objektum magyarországi támogatásból, az Erdődi járás, valamint a Horvát Kisebbségi Tanács segítségével épül.

Az Erdődi járásban mindössze 500 magyar él. Nagy részük az almási, a dályi és az erdődi dombvidéken, a „hegyekben” él.

A több mint hetven évvel ezelőtt épült dályhegyi kultúrotthon, amely a földterülettel együtt a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tulajdonát képezi, egyfajta közösségi központ szerepét töltötte be az ott élő magyarság számára. Az épület már elég régóta nagyon rossz állapotban volt, ezért még 2001-ben az Illyés Közalapítványnál elnyert 35 ezer, valamint az Erdődi járás 100 ezer kúnás támogatásából, illetve a HMDK által adományozott 13 tonna cementből építettek a lepusztult objektum mellé egy kisebb épületet, amely viszont csak kisebb összejövetelekre alkalmas. Ezért már azóta tervezik egy új művelődési ház építését. 2008-ban lebontották a régi épületet, majd letették az újnak az alapjait is, a munkálatokat a horvát kultuszminisztérium, Eszék-Baranya megye, az Erdődi járás, a HMDK, valamint az egyesület saját forrásból fedezte.

 

Végre teljesül a hegyháti magyarok régi vágya

November 8-án írták alá a kivitelező céggel, a vukovári Vuković Companyval a szerződést: a HMDK nevében Jankovics Róbert ügyvezető elnök, a dályhegyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület nevében pedig Hugyik Imre elnök látta el kézjegyével.

– Régi vágyunk teljesül az új kultúrotthon felépülésével. A tervrajz szerint 200 férőhelyes lesz majd, a kapcsolódó két kisebb helyiségbe irodákat tervezünk, de konyha és mellékhelyiség is tartoznak majd az épülethez, és reményeink szerint még idén tető alá kerülhet az objektum – nyilatkozta lapunknak Hugyik Imre.

A gyönyörű népviseletéről elhíresült hagyományőrző tánccsoporttal rendelkező egyesületnek lényegében csak egyetlen gondja volt az elmúlt években: egy megfelelő közösségi épület hiánya. Most ez a gond is megoldódni látszik.