Idén Pélmonostoron kezdődött a magyar kártya kedvelőinek találkozója

0
54

Harmadik éve fölváltva tartják találkozóikat a sepsei, kórógyi, vukovári és pélmonostori magyarok. Az idei első összejövetelnek, kártyaversenynek Pélmonostor adott otthont.

Minden idők legnépszerűbb játékeszköze a játékkártya. Nem árthatott neki tilalom, átok és elégetés, az ördög bibliájának is nevezett ártatlan kártyalapok hasonló indulatokat és szenvedélyt váltottak ki hosszú évszázadokon át az arisztokraták, polgárok, katonák, diákok, asszonyok és pórok körében egyaránt.

A klasszikus magyar kártyát Schneider József pesti kártyafestő alkotta meg, aki 1836-ban Schiller drámájának, a Tell Vilmosnak a szereplőit festette kártyalapokra.  A több mint másfél évszázados múltú kártyának az ad sajátosságot, hogy az általánosan használt és folyamatosan gyártott hagyományos kártyák közül az egyedüli, amely a lapjain levő képek témáját irodalmi műből meríti.

Érdekes, hogy a belotte-ot bár magyar kártyával játsszák, Magyarországon mégsem annyira ismert. Az interneten azt írják, a négyfős klasszikus kártyajátékot elsősorban Franciaországban és bizonyos európai országokban ismerik, többek között Horvátországban is. Hogy a franciák körében népszerű, gyaníthatjuk a játék nevének hangzásából, másrészt Paul Cézanne francia festő Kártyázók című művének szereplői is ezt a játékot űzik – olvasható még az egyik internetes oldalon.

Magyarságunk berkeiben is sokan hódolnak ennek a játéknak. A HMDK sepsei, pélmonostori és kórógyi alapszervezete, valamint a Vukovári Magyarok Egyesülete tagjai három éve közös belotte-versenyt is szervez, mind a négy településen tartottak kártyás találkozót az elmúlt években, amelyek nagy népszerűségre tettek szert.

A legutóbbira a múlt hétvégén került sor, mégpedig a pélmonostori HMDK-alapszervezet székhelyén, ahol közel ötvenen gyűltek össze „verni a blattot”. Prosszer Horvatin Szanellától, a kártyaverseny főszervezőjétől megtudtuk, a mostani verseny új résztvevőkkel is bővült, Csúzáról benevezett Kovács Dóra és Kurel Ágota, akiknek a harmadik hely jutott. Második lett a Matijević Olivér – Kristijan Salamaha páros, a verseny legjobbjai pedig Hatvalić Joško és Kovács Ferenc lettek.

Prosszer Horvatin Szanella lapunknak nyilatkozva elmondta, a következő megmérettetésre Sepsén kerül majd sor. S ha a helyszín és a jó társaság megvan, Mikszáth Kálmán megfogalmazásával élve már csak arra van szükség, hogy „egészség legyen és egy kis tűrhető kártyajárás”.