Idén olcsóbb a karácsonyi fenyő

295
karacsonyfa2

A karácsony egyik fő szimbólumából, a fenyőből idén sokkal gyöngébb lesz a felhozatal, és olcsóbban is lehet majd hozzájutni.

Tavaly körülbelül 550 000 fenyő képezte a karácsonyfa-kínálatot, míg az idei szezonra mindössze 380 000-rel készülnek a termesztők. Az igényeknek sokkal jobban megfelel az utóbbi szám, ugyanis tavaly rengeteg volt az eladatlan fa.

A recesszió rányomta a bélyegét a szeretet ünnepére is, hiszen ebben az évben mindenkinek kevesebb pénzből kell majd gazdálkodnia, aminek a termelők egyáltalán nem örülnek. A kisebb kereslet mellett az árakat is kénytelenek voltak csökkenteni. Így egy félméteres vágott fenyőhöz már 25 kúnáért hozzá lehet jutni. Természetesen fafajtától és a mérettől függően lesznek sokkal drágább példányok is, és a földlabdás változatok a vágottaknál átlagosan 30%-kal kerülnek majd többe.

Csak 20%-nyi a behozatali fenyő

A Horvát Erdők közhasznú társaság az ország első számú karácsonyfa-termelője, nyilatkozta a Vjesnik c. napilapnak a vállalat egyik munkatársa. Arról is beszámolt, hogy minden egyes piacra dobott fára egy általuk készített matricát kell tenni, amelyen a fa latin elnevezése, a termelő neve és a kitermelés helye olvasható. A matrica annak a bizonyítéka, hogy a Horvát Erdők ellenőrizte a termelés helyszínét, mennyiségét. Ezzel az intézkedéssel meg szeretnék fékezni az illegális fakivágásokat, rendet kívánnak teremteni a piacon.

Idén a fenyőbehozatal 20%-ra csökkent, ami nagyon jó eredmény, hiszen 2003-ban még a fenyők 80%-át külföldről importálták. A Horvát Erdőkön kívül még 1500 kistermelő foglalkozik fenyőtermesztéssel. Egy fenyőnek körülbelül 5-10 évre van szüksége ahhoz, hogy karácsonyfa válhasson belőle.

Horvátországnak nagy esélye van arra, hogy fenyőimportáló országból exportálóvá váljon, hiszen ehhez adottak a természeti, termesztési feltételek.

A műfenyő egyre népszerűbb

Cserepes DianaTakarékosság, környezetvédelem és praktikusság miatt egyre nagyobb azoknak a száma, akik inkább műfenyőt díszítenek fel karácsonykor. A kórógyi Cserepes Diana is műfenyőpárti.
– Elsősorban praktikus okokból döntöttünk a műfenyő mellett néhány éve. Szépeket, élethűeket lehet kapni, a másik fontos szempont pedig az, hogy ez nem hullatja le a leveleit a melegben, mint az élő fenyő.
Gotal PiroskaUgyanilyen véleményen van a várdaróci Gotal Piroska is.
– Nagyon szerettem az élő fenyőt, de immár második éve műfenyőt fogok díszíteni. Emellett sokkal olcsóbb is. Egyszer megveszi az ember, és utána már nincs vele gond.
Kontra-Csapó GyörgyiAz igazi fenyőillatra szavaz azonban az eszéki Kontra-Csapó Györgyi, aki szerint ez a karácsony elmaradhatatlan velejárója.
– Minden évben élő fenyőt veszünk, közepes méretűt. Számunkra nagyon fontos, hogy élő fát díszíthessünk, hiszen e nélkül nem igazi az ünnep.