Idén is megrendezték a Magyar Hagyományok Szemléjét Darázson

0
726

A Darázs-Hercegmárok Magyar Hagyományőrző Egyesület és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) a hétvégén tartotta meg a Magyar Hagyományok Szemléje elnevezésű rendezvényét, melyen hazai és magyarországi táncosok léptek színpadra.

A Darázs-Hercegmárok Magyar Hagyományőrző Egyesület 2013-ban alakult azzal a céllal, hogy összefogja a járás területén élő maroknyi magyarságot. Első „akciója” a húsvéti locsolkodás felelevenítése volt, amelyre minden évben sort kerítenek, és amely mára a Darázsi járás legnagyobb magyar rendezvényévé vált.

A HMDK-val közösen rendezik a Jézus szíve-ünnepet is a darázsi katolikus templomban, mely sok hívet vonz a kis faluba.

07-darazs_szemle-17A Magyar Hagyományok Szemléjét tavaly rendezték meg először, azzal a céllal, hogy a fiatalabbakban erősítsék a magyar nemzettudatot. A húsvéti locsolkodáshoz hasonlóan ebből a rendezvényből is sikerült hagyományt teremtenie a darázsi egyesületnek. Az idei szemlére múlt szombaton került sor a helyi kultúrotthonban.

A vendégeket Eva Balatinac, a Darázsi Járási Tanács elnöke köszöntötte, majd Jankovics Róbert, a horvátországi magyarok parlamenti képviselője szólt a közönséghez. Megköszönte a darázsiaknak, hogy bizalmat szavaztak neki a parlamenti választáson, és megígérte, hogy munkájának az eredménye mihamarabb érezhető lesz.

07-darazs_szemle-16A szemlén részt vett Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese és Matijević Olivér, a HMDK titkára is. A nézőközönséget darázsi, hercegmároki, nagybodolyai és kiskőszegi magyarok alkották.

A műsorban felléptek a Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények tánccsoport, az Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport, a csúzai Csárdás néptáncegyüttes, valamint a bátai (Magyarország) Vadvirág cigány hagyományőrző egyesület tagjai.

A kultúrműsor után bállal folytatódott a program, Kurel Goran zenélt.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. (ti)

07-darazs_szemle-21