Idén közönség nélkül rendezték meg a Nemzeti Vágtát

0
8

A hétvégén rendezték meg a 13. Nemzeti Vágtát a budapesti Hősök terén, amelynek döntőjében Ördög Alen, Porva lovasa Ricardó nevű lovával győzött vasárnap este. A lovas eseményt, a járványhelyzetre való tekintettel, közönség nélkül tartották meg. Az érdeklődők online és televíziós közvetítésen keresztül követhették az eseményt.

„Abszolút elégedettek vagyunk(…), azt láttuk, hogy ez a szakrális tér működésbe hozta az egészet, és gyakorlatilag közönség nélkül is működött” – mondta Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

A nemzetközi futam kapcsán kitért arra, hogy a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok arab ménesének shagya-arab lovaiból minden évben 12 hasonló képességű, felkészített lovat állítanak ki a megmérettetésre, így a meghívott külföldi versenyzők igazán izgalmas küzdelemben mérhetik össze tudásukat. Idén Magyarország mellett például Mexikóból, Indiából, Mongóliából is érkeztek lovasok. Lázár Vilmos szerint az idei nemzetközi futam különösen érdekes volt, a mexikói lovas sokáig győzelemre állt, de kicsit hamar kezdett el ünnepelni, így végül a szlovén versenyző nyerte meg a futamot.

Hozzátette: Közép-Európa legnagyobb amatőr lovas versenyévé nőtte ki magát az esemény, amelynek célja az volt, hogy kicsit más színben, modern köntösbe öltöztetve mutassa be a lovas sportot.

Szotyori Nagy Kristóf, a Vágta versenyigazgatója a kishuszár vágtáról elmondta: több mint ötven gyerek indult el az elővágták során. „Ez óriási számnövekedés” – hangsúlyozta. Elmondta azt is, mivel a futam egyre nagyobb népszerűségnek örvend, azon gondolkodnak, hogy növelni fogják a résztvevők számát. A versenyzők lovastudása meglepően kimagasló volt, és ennek teret kell adni, hiszen ők a jövő – emelte ki Szotyori Nagy Kristóf.