Idén jobb szőlőtermésre számítanak

0
150
08-borsz-2

KISKŐSZEG/BATINA – Kovačićék családi vállalkozásának egyik ágáról, a méhészetről már korábban írtunk – a család másik fele a szőlészetben van igazán otthon.

A baranyai/drávaszögi borok kezdik visszaszerezni 19. század végi – 20 század eleji hírnevüket.  A termelők között számos magyar is található. A nagytermelők mellett ún. hobbiborászok is vannak, akik kisebb mennyiséggel foglalkoznak, elsősorban saját használatra készül a nedű. Utóbbiak közé tartozik a kiskőszegi Kovačić családi szőlészet is.

Kovačić Jelica és unokaöccse egy-egy hektáron termelnek szőlőt, a termésből bort készítenek. Szőlészetük a kiskőszegi emlékműhöz vezető út mellett található.

 

Az idei év termése remélhetőleg kárpótolja őket a tavalyiért

A kistermelők egyik jellemzője, hogy a bor minőségére nagyon odafigyelnek. A tavalyi esős időjárás egyáltalán nem kedvezett a termésnek, így nem sok bort készíthettek.

– Nagyon reméljük, hogy az idei feledteti a tavalyi  gyenge termést. Nem áruljuk a bort, így nem célunk nagyobb mennyiség készítése. A jövőt illetően azonban ez a lehetőség nem zárható ki, a feladat elsősorban unokaöcsémre, Marinra fog hárulni, aki nagy lelkesedéssel végzi a munkákat. Előfordulhat, hogy egy méz- és borkóstoló helyiséget is ki fogunk alakítani, hiszen a szőlőültetvény és a pincénk turisztikai szempontból nagyon jó helyen fekszik – nyilaztkozta lapunknak Jelica.

Kiskőszegre a jövőben az épülő kikötő miatt is nagyobb figyelem hárul majd, így a helyi termelőknek talán érdemes lesz nagyobb befektetésekbe fogniuk.