Idén is több száz gyerek nyaralhat a Villa Baranyában Dramaljon

663
06-dramalj011

Pélmonostor, Dramalj – A Crikvenica melleti Dramaljban lévő Villa Baranja egyike azon kevés tengerparti, “társadalmi” üdülőhelyként funkcionáló objektumnak, ahol még a baranyai gyerekek, szervezetek tagjai elfogadható áron nyaralhatnak. Idén is több száz gyerek tölti a nyarat a falai között – tudtuk meg Vlado Kedmenectől, az objektumot fenntartó cég vezetőjétől.

Több évtizede áll a baranyai iskolások rendelkezésére a Crikvenica melletti Dramaljban lévő Villa Baranya, amit az utóbbi időkben több egyesület, szervezet tagjai is igénybe vesznek.

Az 50-es évekig a pélmonostori Vöröskereszté volt az épület, majd Pélmonostor községé. A békés reintegráció (1997) után úgy döntöttek, hogy Baranya egyetlen városa mellett minden járás használhassa, tulajdonrészének megfelelően. A városé 33%-ban, míg két járásnak van 16%-os részesedése, a többiek 10, 5 és 1 százalékos jelképes résszel rendelkeznek az üdülőhely fölött, természetesen ennek arányában vesznek részt az épület rendszeres karbantartásában, felújításában is. Az objektumot két éve a pélmonostori Stanogradnja cég irányítja.

– A turnusok meghatározásához egy rotációs rendszer alkalmaztunk, ami évek óta nagyon jól működik, így pl. az a járás, amely tavaly az utolsó volt a sorban, az idén elsőként nyaraltathatja a gyerekeket. A hétnapos üdülés ára továbbra is 900 kúna (napi öt étkezést is tartalmaz). Vannak olyan járások, amelyek az utazási költségeken kívül a gyerekek nyaraltatásához is hozzájárulnak, így pl. a pélmonostori gyerekek már két évben is 650 kúnáért tölthették itt a vakációt. Minden járás maga dönti el a területén működő iskolákkal közösen, hogy honnét hány gyerek jelentkezhet – mondta el érdeklődésünkre Vlado Kedmenec, a Stanogradnja igazgatója.

 

Villa Baranya

Ami az épületet illeti, több nagyobb felújítást is elvégeztek rajta. Így az első fázisban külső tatarozásra került sor, majd a belső tér következett: felújították a központi fűtést, a vízvezetéket és az elektromos hálózatot is, amely közel 1 millió kúnába került. Kedmenec szerint folyamatosan karban tartják, mert az a céljuk, hogy egész évben használható legyen. Négy alkalmazottjuk van: egy igazgató, egy szakács és két kisegítő, akiket minden évben meghatározott időre alkalmaznak.

– A diákokon kívül egyre több egyesület is használja a Villa Baranyát. De arra is van lehetőség, hogy az, aki például Dramaljban magánszálláson nyaral, itt étkezzen. Az árak minden baranyai számára azonosak. Idén szeptember közepéig telt házunk van, ha igény lesz rá, akkor meghosszabbíthatjuk a nyitva tartást – mondja Kedmenec.
Az én generációmhoz tartozók közül sokan szép emlékeket őrzünk az üdülőhellyel kapcsolatban, ami az ún. Ifjúság-szigetre (Obonjan) is vonatkozik, ami már valóban csak az emlékekben él tovább.