Idén is találkoztak a vinkovcei magyarok

0
36

A szerémségi Vinkovciban minden évben megszervezik a város magyarjainak találkozóját. A rendezvénynek hosszú évekig Ácsék farmja adott otthont, idén viszont új helyszínre vitték az összejövetelt.

A Vukovár-Szerém megyei Vinkovciban hozzávetőlegesen 130 nemzettársunk él, a tömbmagyarságtól távol. A kis közösséget a kilenc évvel ezelőtt alakult Vinkovcei Magyar Kultúregyesület tartja össze. Tagjai a megalakulásuk óta rendkívül sokat tettek az ottani magyarokért, identitásuk megőrzéséért. A szervezet hosszú idő után tavaly végre székházhoz is jutott, ennek köszönhetően a tagok tudnak találkozni, és az Aranykalász nevet viselő népdalkörüknek is van hol gyakorolnia.

Az egyesület egyik legjelentősebb, évi rendszerességgel megtartott rendezvénye a vinkovcei magyarok találkozója, melyre eddig minden évben az Ács család farmján került sor, idén viszont a találkozót beköltöztették a városba. Az új helyszín a környék egykori földesuráról, Trenk báróról elnevezett díszterem lett. 

- Reklám -

– Vinkovciban sok olyan magyar van, aki nem vesz részt aktívan az egyesület munkájában, viszont érdekli őket a magyar közösség és a magyar kultúra. E találkozóval az volt a célunk, hogy egy közösségi alkalmat biztosítsunk számukra is – mondta Ács Rudolf, a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület elnöke.

Ács Rudolf

A találkozón jelen volt – többek között – Prosszer-Horvatin Szanella, a HMDK országos szervezetének titkára, valamint Vinkovci polgármestere, Ivan Bosančić is.

A rendezvény jó hangulatáért a Kopácsi Alkalmi Zenekar volt a felelős, tagjai magyar slágerekkel kedveskedtek a jelenlévőknek.

A találkozót a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.