Idén is megtartották a Szentlászló nevű települések találkozóját

0
57

A Kárpát-medencei Szentlászló nevű települések képviselői a hétvégén Zalaszentlászlón találkoztak. Ez már sorrendben a 24. találkozó volt. Ilyenkor közösen emlékeznek településük névadójára, és elmélyítik a már korábban kialakult kulturális és a civil szervezetek közötti kapcsolatokat. Az összejövetelen a horvátországi Szentlászló küldöttsége is részt vett.

A Kárpát-medencében 18 Szentlászló nevű település van: Bakonyszentlászló, Búcsúszentlászló, Bükkszentlászló, Homoródszentlászló, Jászszentlászló, Kisszent-lászló, Mátraszentlászló, Nyárád-szentlászló, Oláhszentlászló, Pilisszentlászló, Pusztaszentlászló, Püspökszentlászló, Szécsiszentlászló, Szentlászló, Szentlászló (HR), Tordaszentlászló, Vácszentlászló, Zalaszentlászló.

Minden évben más-más település ad otthont az összejövetelnek. A találkozók egymás megismeréséről és segítéséről szólnak.

Kelemen Dezső, a szlavóniai Szentlászló küldöttségének a vezetője elmondta, rendszeresen részt vesznek ezeken a találkozókon, de a kapcsolatokat újabb elemekkel is gazdagították, így például a magyarországi Szentlászló és a szlavóniai település iskoláit is „összekötötték”, amivel, mint mondta, megalapozták az együttműködés jövőjét is.

A Szentlászló nevű települések először 1992 januárjában fogtak össze, amikor Vácszentlászló polgármesterének a kezdeményezésére segélyakciót szerveztek a háború sújtotta szlavóniai Szentlászló Magyarországra menekült lakóinak a javára. Négy év múlva Vácszentlászlón megtartották a Kárpát-medencei Szentlászló települések első találkozóját, amelyhez a többi, nagy királyunk nevét viselő település is csatlakozott, és azóta felváltva tartják a találkozókat.