Idén is megtartották a spliti kisebbségek szemléjét

0
41
A HMDK Split-Dalmát megyei egyesület tagjai

„Ahol az ének, ott az otthon” mottóval rendezik meg minden évben Split város napján Szent Dujam (Domnius) ünnepét a dalmáciai városban élő nemzetiségek részvételével. Az eseményen a magyar kisebbség képviselői is részt vesznek.

A rendezvényt a városi vezetőség a kisebbségi önkormányzatok és kisebbségi képviselők közreműködésével szervezi meg. A kultúrműsorban pedig a nemzeti kisebbségek énekkarai, tánccsoportjai mutatkoznak be.

Split városában számos nemzeti kisebbség él, melyek tagjai igyekeznek megtartani hagyományaikat, megőrizni kultúrájukat.

Andro Krstulović Opara, Split polgármestere köszöntőjében többek között azt mondta, a nemzeti kisebbségek kulturális gazdagsága a város identitásának része, és azt kívánja, hogy folytassák a közösség támogatása érdekében végzett munkájukat.

A rendezvényen részt vett a nemzetiségekkel foglalkozó bizottság elnöke, Tonči Blažević is.

A HMDK Split-dalmát megyei egyesülete minden évben fellép a rendezvényen.

Tripolszki Anikó, a HMDK Split-dalmát megyei egyesületének elnöke elmondta, kiváló alkalom ez arra, hogy megismertessék tevékenységüket a többi kisebbséggel és a város lakóival. Erre az alkalomra is népdalokkal készültek.

Az Új Magyar Kulturális Központ tagjai

Az eseményen a magyar kisebbség képviseletében a spliti Új Magyar Kulturális Központ tagjai is felléptek. A szervezet tagjai kiemelten nagy hangsúlyt fektetnek a magyar nyelv és hagyományok őrzésére és továbbadására, valamint a magyar kultúra népszerűsítésére.