Idén is megtartották a magyar kultúrnapot Trojeglaván

32

A Dežanovaci Magyarok Közössége évek óta ebben az időszakban rendezi meg a magyar kultúrnapot. A szombaton megtartott eseményen a trojeglavai kultúrotthonban magyar kórusok, népi tánccsoportok és zenekarok mutatkoztak be.

A Daruvár vonzáskörzetéhez tartozó Dežanovaci járásban 12 település található. A helyi iskolában magyar anyanyelvápolás folyik, a Dežanovaci Magyarok Közössége (DMK) 2012-ben alakult meg. Egyik hagyományos rendezvényük a magyar kultúrnap, amelyre elsősorban a környéken működő egyesületeket hívják meg. A több mint egy évtizedes fennállásuk alatt számos horvátországi magyar egyesülettel alakítottak ki kapcsolatot, de más nemzeti kisebbségekkel is együttműködnek, így szombati rendezvényükre is több egyesület elfogadta a meghívásukat. A műsorban a házigazda Dežanovaci Magyarok Közössége énekkara mellett többek között felléptek a csúzai Jókai Mór Kultúregyesület tánccsoportjai, az Alfalusi Vegyes Kar és a Sepsei Népdalkör közös kórusa, valamint az újgráci HMDK művészeti csoportjai.

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy minél több magyar egyesülettel tartsuk a kapcsolatot, ami a mi kis közösségünk identitásőrzéséhez elengedhetetlen. Örülök, hogy most is ilyen szép és színes programmal örvendeztettük meg a közönséget – mondta Jarža Elika, a Dežanovaci Magyarok Közösségének elnöke.

Az eseményen részt vett Furjan Antun, a Belovár-Bilogora megyei magyar kisebbségi önkormányzat alelnöke is.