Idén is folytatja beiskolázási programját a pedagógusfórum

0
422
07-besikolazasi-program-2

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) a 2014-15-ös tanévben bővítette beiskolázási programját, és a magyar általános iskolák elsősei mellett az ötödikben magyarul továbbtanulókat és a magyar középiskolába iratkozó elsősöket is támogatásban részesítette. Tavaly több mint 35 ezer kúnát osztottak szét, ezzel 62 diák iskolába indulását segítették. – Programunk idén is folytatódik a magyar tannyelvű iskolák diáklétszám-csökkenésének a megállítása érdekében – mondta Csapó Nándor, a pedagógusfórum elnöke.

Horvátországban országos szinten évente több osztálynyi diák „tűnik el”, és a magyar gyerekek száma is csökken.
Az itteni magyarság megmaradása szempontjából meghatározó fontosságú az anyanyelvi oktatás, ezért öt évvel ezelőtt a HMDK vezetősége úgy döntött, hogy támogatni fogja azokat a szülőket, akik magyar iskolába íratják első osztályos gyereküket. Ezt folytatva indította el „A horvátországi magyar oktatásért” elnevezésű programját a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF), amellyel többek között a magyar iskolákba iratkozókat támogatja. Tavaly bővítették programjukat, és az általános iskolák elsősei mellett már az ötödikben magyarul továbbtanulókat és a magyar középiskolába iratkozó elsősöket is taneszköz- és pénzbeli támogatásban részesítették. A 2014-15-ös tanév elején összesen 62 gyerek kapott tanszercsomagot, valamint egyszeri, 400 kúnás támogatással is segített a pedagógusszervezet azoknak a szülőknek, akik úgy döntöttek, hogy magyar iskolába íratják be elsős, ötödikes, illetve középiskolás gyereküket. A támogatás összértéke meghaladta a 35 ezer kúnát.

 

07-beiskolazasi-program-1

 

Csapó Nándor, a HMPF elnöke elmondta, idén is folytatják a magyar tannyelvű iskolák diáklétszám-csökkenésének a megállítása érdekében indított programot.
– A szülők válláról szeretnénk idén is egy eléggé nagy terhet levenni azzal, hogy a magyar iskolába iratkozó elsősöknek, ötödikeseknek és a középiskola elsőseinek egy olyan tanszercsomagot adunk át a tanév elején, amely az író- és rajzeszközöktől kezdve a füzeteken át minden olyan kiegészítőt tartalmaz, amire egy diáknak szüksége van. Természetesen a tanszercsomag mellett egy egyszeri pénzbeli támogatást is kiosztunk majd – mondta Csapó Nándor, a pedagógusfórum elnöke, hozzátéve, hogy magyarságunk megmaradásának egyik pillére a magyar oktatás, a magyar iskola léte. Magyar iskolák pedig addig lesznek, amíg vannak olyan szülők, akik fontosnak tartják, hogy magyar iskolába járjon a gyerekük. Ezért újra és újra hangsúlyozzuk, hogy a magyar iskolába járó horvátországi diákok kétszeres esélyhez, több lehetőséghez jutnak azáltal, hogy két nyelvet és két kultúrát sajátítanak el.

 

{fcomments}