Idén is bevették a bellyei „várat”

0
44

A bellyei Savoyai Jenő Hagyományőrző Egyesület és a HMDK helyi alapszervezete minden évben úgynevezett várnapot szervez. A vírushelyzet miatt az idei rendezvényt csak szűkebb körben tudták megtartani.

A HMDK bellyei alapszervezete és a Savoyai Jenő Hagyományőrző Egyesület már régóta jó kapcsolatot ápol az orahovicai vitézi renddel, melynek tagjai a hétvégén Bellyére látogattak, hogy a helyiekkel együtt felelevenítsék a régi idők hangulatát. Az esemény időpontja is említésre méltó, hiszen a bellyei hagyományőrzők névadója, a francia származású Savoyai Jenő 1663. október 18-án, azaz 357 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot.

A szombati rendezvény azzal kezdődött, hogy az orahovicai vitézi rend tagjai és a házigazdák a HMDK-székháztól a Savoyai-kastélyig vonultak. A híres hadvezér bellyei kastélyához érve a páncélba öltözött vendégek lovagi bemutatót tartottak. A produkció során a jelenlévőknek lehetőségük nyílt megismerkedni a kardvívással, valamint a késő középkori királyi udvarok mindennapjaival. A lovagok műsora után örömíjászat következett, mely alkalmával a bellyei és az orahovicai (raholcai) csapat tagjai mérkőztek meg.

– Az idei rendezvényünkre a vírushelyzet miatt nem tudtunk külföldi vendégeket hívni, és a korlátozások miatt szűk körben kényszerültünk megünnepelni a várnapot. Örülök, hogy sikerült idén is felelevenítenünk egy rég múlt kor öltözködési és harcászati szokásait, hiszen kár lett volna megszakítani a tradíciót – mondta Sarac János, a HMDK bellyei alapszervezetének titkára.

A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.