Idén is báloztak a splitiek

0
114

A HMDK Split-dalmát megyei egyesülete pénteken tartotta hagyományos magyar bálját és megünnepelte megalakulásának a 25. évfordulóját. Az esemény idén sem csak a spliti magyaroknak szólt, hanem a városban élő más nemzeti közösségeknek is.

Idén 25 éve, hogy a HMDK Split-dalmát megyei alapszervezete létrejött, azóta a helyi magyar közösség nyelvi és kulturális identitásának fennmaradásáért és a magyar nyelv ápolásáért dolgoznak az aktivistái.

Megalakulása óta támogatásban részesíti a város és a megye is. Székhelyet is biztosítottak a magyar egyesület számára, ahol tagjai hetente találkoznak. Nemzeti ünnepeink alkalmából megemlékezéseket tartanak, és évente ismétlődő rendezvényeik is vannak.

A magyar bál is ezek közé tartozik, az ideire pénteken került sor, melynek keretében megünnepelték egész éves munkájukat.

A mulatságon a Kopácsi Alkalmi Zenekar zenéjére táncolhattak a résztvevők, nemcsak a város magyarjai, hanem az itt élő más nemzeti közösségekhez tartozók is. Az esemény kultúrprogramjában a csúzai és a kiskőszegi tánccsoport adott elő magyar népi tánckoreográfiákat.

A bálon jelen volt többek között Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője és Lőcsei József, a HMDK Isztria megyei szervezetének elnöke is.