Idén elégedettebbek a termelők a fűszerpaprikával

195
07-fszer

Ha halpaprikás vagy kolbász, akkor fűszerpaprika, ha fűszerpaprika, akkor Baranya. A földnek országos szinten egyre kevesebb a művelője, a Baranya-háromszögben viszont  növekszik azoknak a száma, akik ezzel kezdenek el foglalkozni. A termelők ugyanis elégedettek a piros fűszer iránti kereslettel.

Augusztus a fűszerpaprika beérésének az időszaka, ilyentájt megnövekszik a napszámosok iránti kereslet, hiszen ezt a fűszernövényt bizony szedni kell rendszeresen. A tavalyi év sok termelőnek okozott bosszúságot, hiszen a sok csapadék következtében kirepedeztek és rothadásnak indultak a paprikák, így sokaknak csak töredékét sikerült „learatniuk” a várt mennyiségnek. Az idei év szerencsére mást hozott.

 

A magyaros ételek elengedhetetlen hozzávalója

A magyaros ételek jellegzetes fűszere, de számos más országban is használják. Világhírnévnek örvend a magyar kalocsai és szegedi fűszerpaprika-őrlemény, Horvátországban pedig a baranyai és szlavóniai földeken termelt fűszernek van meg a hírneve. A magyarok körében a XVIII-XIX. század fordulóján terjedt el a fűszerpaprika, azóta pedig sajátos hungarikumként tartják számon. A paprikával való fűszerezésnél rá kell érezni arra, hogyan lehet a pörkölés során megőrizni szép színét, előhívni a legrejtettebb zamatokat. Akik előszeretettel készítik a magyaros ételeket – pörkölteket vagy éppen halászlét -, jól tudják, hogy felhevített zsiradékban sosem szabad sokáig sütni a paprikát, mert akkor az megkeseredik, színét veszti. Környékünkön hagyományosnak és egyre gyakoribbnak számítanak a halpaprikás-főző versenyek, amelyeknek győztesei a legtöbbször ezt a piros fűszert nevezik meg sikerük zálogaként. Nem ritka az sem, hogy a minőségre törekvő tengermelléki éttermek is a baranyai paprikát választják. A horvátországi magyarok körében pedig jócskán van termelője.

 

Az idei termés jobbnak ígérkezik

Egyes helyeken már a múlt héten megkezdődött a fűszerpaprika-szedés, sokan azonban ezen a héten álltak neki „learatni” az első terméseket. A várdaróci Dornstauder család is már évek óta foglalkozik fűszerpaprika-termeléssel, körülbelül fél hektárt művelnek ilyen célból. Maguk szárítják és őrlik is, így gondoskodnak a minőségi fűszerről.

– Köztudott, hogy tavaly rossz volt az időjárás, ami bizony nem kedvezett a paprikának. Nagyon ügyelünk a minőségre, és szerencsére eddig még nem volt gondunk az értékesítéssel. Sok állandó vásárlónk van. Tavaly 150 kúna volt a paprika kilója, az árral elégedettek vagyunk, reméljük, hogy ezt tartani lehet idén is. Az időjárás most kedvezőbb volt, mint az elmúlt évben, így minőségi és bő terméssel számolunk – tudtam meg Dornstauder Mártától. A várdaróci családban már a fiatalabb generáció is felismerte a paprikatermesztésben rejlő lehetőségeket, így kisebbik fiuk, Erik és felesége idén szintén megkezdte a termesztést. A fűszerpaprikára ugyanis van igény, főleg arra, ami vidékünkön terem.

07-paprika