Idén a zágrábi és a várdaróci egyesületek fiataljai nyitották meg a táborozási szezont Pomerben

109

Elkezdődött a szezon a pomeri táborban – idén elsőként a zágrábi Ady Endre Kultúrkör citera és néptánc csoportja, valamint a Várdaróc Magyar Kultúregyesület Gerle gyermektánccsoportja használták ki a HMDK Isztriai-félszigeten létrehozott Salamon Király Magyar Nyelvi és Kulturális Központjának lehetőségeit gyakorlásra, pihenésre.

Pomer az Isztriai-félsziget déli részén található, a Pomeri-öböltől északra, Pólától/Pulától mindössze nyolc kilométerre. A HMDK itt nyitotta meg két éve táborozási helyszínét, a Salamon Király Magyar Nyelvi és Kulturális Központot azzal a céllal, hogy az egész éven át szorgalmasan gyakorló néptánccsoportjaink fiataljai számára táborozási lehetőséget biztosítson az Adria partján.

A zágrábiak nyitottak…

A zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkört 1932-ben alapították Zágrábban élő magyarok, valamint a fővárosban tanuló vajdasági és horvátországi magyar egyetemisták. Az Ady Kör jelenleg is sokrétű tevékenységet folytat: színjátszó kört, zenei szakcsoportot, vegyes kart és asztalitenisz szekciót működtet, valamint egy ideje már citera- és néptáncoktatás is folyik a keretei között.

– A gyerekekkel való foglalkozást nagyon fontosnak tartjuk az egyesületben, és az is lényeges, hogy a magyar hagyományokat ily módon is tovább adjuk – mondta Balázs Piri Zoltán, zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör alelnöke, a citeracsoport vezetője, aki hozzátette, köszönik a HMDK-nak ezt a nagyszerű lehetőséget, most először volt alkalma a citera- és néptánccsoportnak a táborozásra. A gyakorlás mellett el tudtak látogatni Pólába is, ahol a Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesülettel való együttműködésüket is föl tudták „frissíteni”.

… a várdaróci tánccsoport pedig váltotta őket

Nem véletlenül a magyar néptánc művelése vált kultúregyesületeink legfontosabb tevékenységévé. Hagyományőrző, közösségformáló, mozgásfejlesztő szerepén túl nagy jelentősége van a nemzeti identitás megőrzésében is. Tánccsoportjaink a sokéves munkával megszerzett tudást igyekeznek átadni a legfiatalabbaknak is, hogy ezáltal biztosítsák fennmaradásukat.

A Várdaróc Magyar Kultúregyesületben több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdtek el utánpótlás-neveléssel foglalkozni, jelenleg két korosztályban működtetik a Gerle gyermektánccsoportot, közülük a nagyobbak a HMDK-nak köszönhetően egy páratlanul szép környezetben gyakorolhatták a legújabb koreográfiákat.

Micheli Zsolt, az egyesület vezetője elmondta, nagyon hálásak a HMDK-nak, hogy ily módon is segítik munkájukat. A csoport tagjai Lieszkovszky Tamás és Andócsi Lívia koreográfusok vezetésével tanulták az új tánclépéseket, természetesen a néhány nap arra is jó volt, hogy a gyerekek még jobban megismerjék egymást, úgyhogy csapatépítésre is kiváló alkalom volt. A közeli Póla nevezetességeivel is megismerkedhettek. A táborral pedig a tavaszi idényt is lezárták, pár hetes szünet következik, aztán pedig várnak rájuk az őszi fellépések, amelyekre már érkeznek a felkérések.

A nyár végéig folyamatosan váltják majd egymást a tánccsoportok a pomeri központban, így idén is száznál is több fiatal táborozik majd itt.