I u Belom Manastiru je predstavljena knjiga Ladislava Kočiša pod naslovom „Laslovo 152“.

26

U izdanju DZMH objavljena je knjiga Ladislava Kočiša koja odaje počast sjećanju na 152 dana opsade Laslova za vrijeme Domovinskog rata. Svečana promocija knjige održana je na hrvatskom jeziku u svibnju prošle godine u Laslovu, uz sudjelovanje Tome Medveda, ministra hrvatskih branitelja. U nedjelju je u Belom Manastiru održana promocija na mađarskom jeziku, u Mađarskom kulturnom centru „U Lisztovoj“.

Od ljeta 1991. do kraja studenog, kroz 152 dana, Laslovo je bilo pod opsadom tzv. Jugoslavenske narodne armije i srpskih paravojnih snaga. Šačica naoružanih mještana, uglavnom Hrvata i Mađara, su sve do 24. studenog 1991. godine držali otpor nasuprot znatno brojnijem neprijatelju, ali dalje nisu mogli te su, s preostalim stanovništvom mjesta, bili prisiljeni napustiti selo koje potječe još iz vremena Arpadovića. Opsada je odnijela 48 života, a za 15 osoba se i dan danas još traga. Sjećanje na njih čuva spomen ploča postavljena u centru sela, a od prošle godine i knjiga autora Ladislava Kočiša, ratnog zapovjednika obrane Laslova, čije je drugo predstavljanje održano ove nedjelje u Belom Manastiru.

Ladislav Kočiš i Róbert Róbert Jankovics Róbert i Ladislav Kočiš

Gledateljstvu, sastavljenom uglavnom od baranjskih i slavonskih branitelja, prvo se obratio Róbert Jankovics, predsjednik DZMH, koji je govorio o tijeku nastanka knjige.

-Radi se o jednom višegodišnjem projektu, s obzirom na to da su herojska djela Ladislava Kočiša i stanovnika Laslova iz 1991. godine, zapravo bila poznata samo vrlo ograničenom broju ljudi. Znamo kako sve što nije zapisano s vremenom nestaje u zaboravu. Kočiša, zapovjednika obrane Laslova, godinama sam uvjeravao da je on jedini koji tu borbu povijesnog značenja može napisati točno onako kako se to dogodilo. Napokon su nakon riječi uslijedila djela i prošle godine nastala je veličanstvena knjiga koja je sjećanje na stav Laslovčana koji je zahtijevao ljudske žrtve – rekao je Róbert Jankovics dodajući kako su držali važnim da se nakon predstavljanja u Laslovu na hrvatskom jeziku, knjiga predstavi i mađarskoj zajednici, braniteljima Mađarima u Baranji, na mađarskom jeziku.

Interes publike nije izostao, dvorana kulturnog centra „U Lisztovoj“ bila je popunjena do posljednjeg mjesta, a sudionici su pažljivo pratili izlaganje Ladislava Kočiša o opsadi Laslova, posebno o posljednjem danu, o kojemu je ispričao kako se komunikacija putem radijskog uređaja u sudbonosnim trenutcima odvijala na mađarskom jeziku, što im je omogućilo da budu sigurni kako će se obratiti suborcima, a ne neprijatelju.

Rekao je i tako je puno zainteresiranih za knjigom, slao ih je poštom u različite dijelove države, prema zapovjedniku i to je pokazatelj kako obrana Laslova „nije bila mala stvar“.

Róbert Jankovics, od početka svog prvog mandata u Saboru, istaknuto se bavi slučajem mađarskih branitelja u Hrvatskoj. Smatra važnim da dobiju primjereno poštovanje pa je tako, osim objavljivanja knjige i organiziranja promocija, jedan od važnih projekata DZMH i izgradnja Muzeja Domovinskog rata u Laslovu, odnosno, da branitelji sela konačno prime priznanja koja su već odavno zaslužili.

Na promociji knjige u Belom Manastiru, među ostalima, sudjelovali su i János Magdó, generalni konzul Mađarske u Osijeku i Silvija Bocka, ravnateljica Osnovne škole Laslovo.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.