I Paprikafest možemo uvrstiti među najveće manifestacije u regiji

Centar Luga za vikend je bio preplavljen posjetiteljima

Ovog vikenda održan je 12. po redu Paprikafest u Lugu. Na ovogodišnje natjecanje su se prijavili mjesni proizvođači mljevene začinske paprike izvrsne kvalitete koja je izložena na štandovima obradovala veliki broj ljudi. „Crveno zlato“ iz Luga privuklo je mnogobrojne posjetitelje, a svaki uzrast mogao je uživati u glazbenom i gastronomskom programu.

Bez dvojbe, jesen je godišnje doba s najvećim manifestacijama. Proteklih tjedana su održane tri najveće gastronomske i kulturne manifestacije u Baranji, na čelu s Ribarskim danima u Kopačevu, koje je slijedio Vinski maraton u Zmajevcu, a prošlog vikenda je Lug bio „centar svijeta“, u središtu natjecanja našla se začinska paprika iz Luga i njeni mjesni proizvođači, tako je ove godine održan 12. po redu Paprika fest.

Gledajući na državnom nivou, u Baranji je najveća tradicija proizvodnje mljevene začinske paprike, pa tako i u Lugu, Vardarcu i Kopačevu. To je dalo ideju mještanima Luga prije 12 godina da dio proslave Dana sela posvete začinu poznatom i pod imenom „crveno zlato“.

Rekordan broj natjecatelja i posjetitelja

Od Erika Munka, glavnog organizatora, saznali smo da nije samo broj sudionika obarao rekorde iz godine u godinu, već se i na natjecanje javlja sve više sudionika.

-Ove godine ih se 27 prijavilo na ocjenjivanje paprike, a na natjecanju u kuhanju fiš paprikaša bilo je prijavljeno 109 ekipa, organizacija što snosi veliku odgovornost ali ujedno i veliku čast. Na Paprikafestu naglasak je, naravno na mjesnim proizvođačima paprike, cilj manifestacije u prvom redu je ljudima približiti izvrsne rezultate njihova rada, a pored toga i naše selo i Baranju učiniti poznatijima. Mislim da nam se plan ostvario, baranjska začinska paprika postala je cijenjen, zasluženo poznat proizvod – izjavio je za naš list Erik Munk, glavni organizator i predsjednik Udruge mladih Lug i DZMH ogranka Lug.

U organizaciji veliku ulogu su imale udruge iz Luga: Lovačko društvo Fazan, dobrovoljno vatrogasno društvo, Kulturno-umjetničko društvo Petőfi Sándor, ogranak DZMH, kao i Udruga mladih, bez zajedničke suradnje ne bi se mogla ostvariti ova manifestacija. Munk se zahvalio udrugama, kao i Renati Forjan, direktorici Turističke zajednice Općine Bilje, koja je sudjelovala u organizaciji programa.

Róbert Jankovics: „Ova manifestacija je uspješna zahvaljujući suradnji i zajedništvu mještana Luga“

Subotnji kulturni program otvoren je pjevanjem Edine Romer, a nakon toga su počasni gosti, koji su dali potporu festivalu, izrazili dobrodošlicu gostima: Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u Zagrebu, Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, Béla Gárdos, konzul Mađarske u Osijeku, Oliver Matijević, izvršni predsjednik DZMH, Gábor Varga, zamjenik načelnika Općine Bilje, Matej Perkušić, direktor Turističke zajednice Baranje i Erik Munk,  kao domaćin.

Róbert Jankovics, Erik Munk, Csaba Demcsák, Gábor László, Béla Gárdos, Gábor Varga i Olivér Matijević

Csaba Demcsák pohvalio je rad proizvođača začinske paprike i organizatora festivala i rekao kako i u budućnosti mogu očekivati potporu mađarske vlade.

-Lug ne samo da ima prvaka u kuhanju fiš paprikaša, nego i tako izvanredne proizvođače začinske paprike koji su svojim požrtvovnim radom omogućili postojanje paprika festivala. A naš cilj je pak da omogućimo uvjete visoke razine kako bi se održala manifestacija visoke kvalitete, jer putem ovakvih festivala šira zajednica može upoznati Mađare, naše običaje i gastronomiju, svjetski poznatu začinsku papriku. A to što je manifestacija tako uspješna, može se zahvaliti suradnji i zajedništvu mještana Luga – istaknuo je u govoru Róbert Jankovics, dodajući kako pak zahvaljujući uspjesima naših manifestacija možemo osjetiti kako je dobro biti Mađarom ili Mađaricom u Hrvatskoj.

Nakon njega Gábor László, gradonačelnik grada Nagymad iz regije Felvidék, održao je govor i zahvalio se na pozivu.

Ines Ferenc, Kristian Thomajer i Jožef Kelemen su pobjednici u vrednovanju paprike

Nakon pozdravnih govora, na red je došlo objavljivanje rezultata vrednovanja paprike. Ocjenjivala se boja, miris i okus paprike. Žiri nije imao lagan posao, i ove godine su uzorci predane paprike bili izvrsne kvalitete.

U kategoriji slatke paprike, ona Kristiana Thomajera je ocijenjena najboljom, Jožef Kelemen je dobio srebrno odlikovanje, a treće mjesto dijele Margit Majerhof i Ines Ferenc.

U kategoriji ljute paprike Ines Ferenc i Jožef Kelemen su zlatni pobjednici, Dean Ador drugi, a Margit Majerhof je pak treća.

-Značajan broj mještana Luga bavi se proizvodnjom začinske paprike i puno energije ulažemo u to kako bismo dobili proizvod dobre kvalitete. Sudjelovanje na Paprikafestu za nas je dobra povratna informacija, znamo da cijene naš rad – za naš list je rekla Ines Ferenc prije objave rezultata, tada tek nadajući se kako i ona možda bude stajala na pozornici.

Nakon predaje odlikovanja, goste je pozdravila Renata Forjan. U izjavi za naš list, rekla je kako je pozitivna energija kružila Paprikafestom oba dana, na organizatorima, na izlagačima i gostima osjetilo se pozitivno raspoloženje i može se reći kako je manifestacija u Lugu narasla među najbolje festivale u regiji.

U kulturnom programu posjetitelje su svojim nastupima zabavljali dječji i odrasli zborovi i folklorne skupine  Alfalusi, iz Belog Manastira, Suze, Batine, Bilja, Velike Pisanice, Korođa, Dalj Planine i Virovitice.

Žolt Faraho apsolutni je pobjednik natjecanja u kuhanju fiš paprikaša

U okviru festivala naravno da je i ovoga puta organizirano natjecanje u kuhanju fiš paprikaša. Kako je Erik Munk već ranije rekao, ove godine se na natjecanje prijavilo ukupno 109 ekipa, iz Hrvatske i iz Mađarske. Trideset najboljih kuhara ribljeg jela natjecalo se u finalima u nedjelju. Ovdje je pet ekipa dobilo zlatno odličje, deset srebrno i petnaest brončano. Zlatno odličje dobili su Robert Molnar iz Vardarca, restorana Darócz iz Vardarca, Ivan Mumlek iz Belog Manastira, kao i Tomislav Mauzer iz Josipovca, odnosno među zlatnim pobjednicima najbolji, tj. apsolutni pobjednik ovogodišnjeg natjecanja u kuhanju fiš paprikaša je Žolt Faraho iz Kopačeva, koji je prijelazni pehar preuzeo na pozornici.

Bogat kulturni i glazbeni program

 I ovogodišnji Paprikafest nudio je bogat zabavni program za sve uzraste. Sajam je namijenjen svima, bez obzira na uzrast, na štandovima se nije mogla kupiti samo paprika već i drugi proizvodi ručne izrade. Bogata gastronomija je obilježila cijeli festival, neprestano je stajao dugačak pred stolom lovačkog društva za porcijom više gulaša ili pečene kobasice, na ostalim štandovima moglo se naći šarana u rašljama, fiš paprikaša, slastica, vina i kurtoš kolača. Za djecu je postavljena napuhana skakaonica, a mladež se mogla zabavljati na partiju elektronske glazbe u petak navečer. Navečer su nastupala poznata mađarska imena:  Csocsesz, Matyi i violinist za ljubitelje zabavne glazbe, a grupa Zaporozsec je nastupala za mlađe generacije.

Csocsesz

Festival je ostvaren uz potporu Savjeta za nacionalne manjine, kao i projektom „Minorities as bridges between communities“, u okviru programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014-2020. pod sloganom „Jedna prekogranična regija gdje rijeke spajaju, a ne razdvajaju“ („Egy határon átnyúló régió, ahol a folyók összekötnek, nem elválasztanak”).

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.