I OPET I OPET: Nakon malo jače kiše – otrovna bujica te more blata u Kotlini!

Općina Kneževi Vinogradi – na način kako je vide mještani

0
20

Prošlog četvrtka je područje Baranje pogodilo ne pretjerano jako grmljavinsko nevrijeme. Nedavno obnovljen sustav odvodnje oborinskih voda u Kotlini i opet nije mogao obaviti svoju zadaću te je zbog toga mjesto opet „plivalo“. Blato je potopilo ulice i ulilo se u brojna privatna dvorišta. Prema našem saznanju, nitko se od čelništva općine nije pojavio na licu mjesta nakon kiše da bi se barem pogledala nastala šteta ili utješili mještani.

Kako smo već ranije izvijestili, naselja Općine Kneževi Vinogradi su zbog svoga geografskog položaja neprestano izložena oborinskim vodama. To su jako dobro znali naši preci, koji su se dubokim i razgranatim sustavom kanala branili od ove pustošeće pojave. U Kotlini su nedavno obnovili glavnu ulicu i, prema sustavu koji dokazano ne funkcionira niti u Suzi i Zmajevcu, zatrpali jedan dio kanala koji služe za odvodnju oborinskih voda. Taj je nemar i nakon prošlotjedne kiše dao svoj poražavajući rezultat: Kotlina je ponovno „Plivala“, bila je i opet potopljena blatom i muljem. U Kotlini je to osobiti problem jer mnoge kuće leže niže od ceste zbog čega je voda otjecala u dvorišta pretvarajući ih u mora blata. A one kanale koje za vrijeme obnove nisu zatrpali, voda je isprala ali je u njima ostalo jako puno nanešenog mulja, koji pri nekoj slijedećoj kiši mogu uzrokovati daljnje probleme.

– U Kotlini je odvodnja oborinskih voda odavno naš najveći problem, ne samo zbog toga što za vrijeme kiše selo potopi blato, već i zato što sa padina brda voda ispire pesticide koji bujičnim oborinskim vodama završe u našim bunarima, vrtova te truju stanovništvo Kotline. Već 12 godina tražimo općinu da nam izgradi takav sustav odvodnje koji bi vodu koja se slijeva iz surduka odvela dalje od sela, ali nas nisu poslušali. A što se sadašnje kiše tiče, na žalost, iskusila sam da je obnovljena odvodnja kišnice na glavnoj ulici podbacila, naime, sustav izgrađen baš sa tim ciljem i opet nije odveo kišnicu, naprotiv sustav se napunio blatom, smećem i muljem, i pri svakoj sljedećoj kiši uzrokovati će još više problema – rekla je Szanella Prosszer-Horvatin, dosadašnja članica Općinskog vijeće Općine Kneževi Vinogradi iz reda oporbe.

- Reklám -

Prosszer-Horvatin: „Zašto je Kotlina uvijek zadnja?“

– U protekle četiri godine smo sa oporbenim kolegama često puta naišli na zid otpora, naši prijedlozi nikada nisu bivali prihvaćeni. Uvijek su samo obećavali, a nikada ništa poduzimali. Činjenica je da se Kotlina ne razvija ravnomjerno s ostalim naseljima. Zašto se baš u Kotlinu još nije proveo plin? Zašto se tek ove godine obnovio Dom kulture u Kotlini a u drugim mjestima su već i zaboravili da su im Domovi kulture obnavljani? Zašto nisu poslušali stanovnike koji su molili da vodovod ne smještaju u neposrednoj blizini kuća, naime jedno slučajno pucanje cjevovoda bi ispralo temelje kuća? Tko će za to preuzeti odgovornost? – pita Szanella Prosszer-Horvatin.