I Korođ napreduje

0
117

Pravo na korištenje Doma kulture produženo je DZMH na slijedećih 15 godina. Za učenike Osnovne škole Korođ i nadalje će biti besplatna užina zahvaljujući DZMH i Općini Tordinci. Zahvaljujući potpori Vlade Mađarske, uskoro će početi izgradnja vrtića u Korođu.

Dom kulture u Korođu, selu iz vremena Arpadovića, izgrađen je 50-tih godina prošloga stoljeća. Zgrada je desetljećima centar svih događanja društvenog života sela, mjestom događanja balova, proslava, svatova. Niži razredi osnovne škole su ovdje bili smješteni između 1998. i 2006. godine – dok se nije obnovila zgrada škole, ali i liječnička ordinacija ima svoje mjesto u zgradi. Detaljniji popravci zgrade rađeni su dva puta tijekom razdoblja nakon Domovinskog rata 1991-1997., ali nije bilo obnove kompletne zgrade, tako je bila u prilično lošem stanju do 2017. godine, kada je Demokratska zajednica Mađara Hrvatske sklopila ugovor s Općinom Tordinci po kojem je dobila pravo korištenja Doma kulture u Korođu na 15 godina. A, potpisivanjem ugovora, za DZMH stvoreni su pravni uvjeti za kompletnu obnovu zgrade. Ugovor je sada modificiran i produženo je pravo korištenja, tako je DZMH odgovorna za Dom kulture do 2047. godine.

Obnova u Korođu je, također dio dijela projekta kojega je DZMH pokrenula još 2016. godine. Prema tome projektu se obnavljaju i moderniziraju sve one ustanove, građevine koje zajednici Mađara u Hrvatskoj služe za očuvanje mađarske kulture.

-Korođani su već odavno zaslužili da se Dom kulture u centru sela obnovi, tako sada imaju kulturnu ustanovu koja odgovara svim standardima 21. stoljeća, koja se i nakon otvaranja 2019. godine neprestano unapređuje i koja je bila domaćinom brojnim događanjima u proteklim godinama i biti će i u budućnosti. Osim toga, s gospodinom načelnikom općine dogovorili smo se o financiranju užine učenika osnovne škole u Korođu, a informirali smo ga i o planu izgradnje mađarskog vrtića u Korođu – rekao je Róbert Jankovics, predsjednik DZMH.

Zoltán Čerepeš, Róbert Jankovics i Davor Adžić

-Dugi niz godina radili smo u unajmljenom prostoru i svoje manifestacije održavali u oronuloj zgradi Doma kulture. Zahvalni smo DZMH, našoj županiji i Vladi Hrvatske što od 2019. godine možemo raditi u prikladnim uvjetima. Rado smo preuzeli na upotrebu ovu lijepu zgradu, dobri smo korisnici Doma kulture kojega od tada neprestano punimo raznim sadržajima i poboljšavamo. Sretni smo i zahvalni DZMH i Vladi Mađarske što zahvaljujući njihovoj potpori naša školska djeca i dalje mogu besplatno užinati i što će se izgradnjom vrtića ostvariti naš desetljetni san – rekao je Zoltan Čerepeš, predsjednik Udruge za njegovanje običaja Mađara „Korogy“.