Huszonötödik alkalommal szólt egy hét Pulában a magyar hagyományokról

91

A pólai/pulai Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesület szervezésében az immár 25. Magyar Hetet tartották meg az isztriai városban, amelyen színes programok által hívták föl a figyelmet a hagyományok őrzésének fontosságára.

A 25. alkalommal megtartott magyar hetet múlt hétfőn nyitották meg az egyesület székhelyén, kedden irodalmi estet tartottak, szerdán pedig magyar filmeket vetítettek. A csütörtöki napon a kézimunka iránt érdeklődők kreatív foglalkozás keretében a hagyományos kézimunka-technikákkal ismerkedhettek meg. Pénteken gasztronómiai műhely keretében a Laskói Ifjúsági Egyesület halpaprikással örvendeztetett meg minden résztvevőt, a tagok pedig hagyományos magyar süteményeket készítettek.

Koszorúzás a tengerésztemetőben

A magyar hét keretében idén is megkoszorúzták az első világháborúban életüket vesztett katonák emlékére állított emlékműveket a helyi tengerésztemetőben. A pulai sírkert Európa egyik legnagyobb katonai temetője, több mint 150 ezer katona, tengerész végső nyughelye, köztük 157 magyaré is. A magyar Országgyűlés 2016-ban a magyar hősi halott haditengerészek emléknapjává nyilvánította június 10-ét.

– 1918. június 10-én a Monarchia legnagyobb csatahajója egy olasz torpedótámadás következtében elsüllyedt, ekkor 41 magyar, illetve 48 horvát, osztrák haditengerész vesztette életét. Rájuk emlékeztünk a mai napon, 2017 óta minden esztendőben itt, az isztriai és pólai magyarokkal közösen. Azt gondolom ugyanakkor, hogy nemcsak az elhunyt hősökre emlékezünk, hanem az is az üzenete, hogy a háború esztelenségére, felesleges voltára emlékeztessen bennünket, valamint hogy ebben a nehéz időszakban is a békéért kell küzdenie mindannyiunknak – mondta lapunknak Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete, aki a koszorúzáson is beszédet mondott. A HMDK nevében Munk Erik, a szervezet alelnöke rótta le tiszteletét a hősi halált halt katonák emléke előtt.

Egy nagyszabású bállal zárták a hetet

A magyar hét kiemelkedő eseménye a szombat esti bál volt, melyet megtisztelt jelenlétével többek között Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete, Munk Erik, a HMDK alelnöke és Jessica Acquavita, Isztria megye zsupánhelyettese is. A kultúrműsorban a pulai Móricz Zsigmond Kultúregyesület umagi tánccsoportja, a csúzai Csárdás néptáncegyüttes és az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület tánccsoportja lépett föl, majd pedig a kórógyi Aranycsárdás együttes zárta az estet, muzsikájuknak köszönhetően egy jó hangulatú táncmulatság kerekedett.