Huszonöt éves a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége

487
Megalakulásának 25. évfordulóját ünnepelte a hétvégén a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ). Az eseményen részt vett Csapó Nándor, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának elnöke is.

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) októberben ünnepelte másfél évtizedes fennállását, majd december elején negyedszázados működését értékelte és tisztújító közgyűlését tartott a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség (KMPSZ). Az elmúlt héten pedig a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége is beállt a sorba, amely hasonlóan kárpátaljai testvérszervezetéhez, megalakulásának 25. évfordulóját ünnepelte.

A sepsiszentgyörgyi eseményen jelen volt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár is, aki elmondta, hogy csaknem másfél milliárd forint jut Erdélybe a magyar kormány 2017-2018-ra meghirdetett óvodafejlesztési programja keretében.

Az államtitkár közölte, hogy 900 millió forintot adnak kétszáz játszótér kialakítására, 300 millió forint az óvodák eszközfejlesztésére jut, 227 millió forintot pedig módszertani fejlesztésekre költhetnek. Az államtitkár számít az RMPSZ-re az összeg felhasználásában.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa elmondta, hogy Magyarországon az Európai Unió pénzéből indul hétmilliárd forintos oktatásfejlesztési program, amelynek az a célja, hogy a magyar oktatás visszaszerezze azt a régiós versenyelőnyét, amellyel száz évvel ezelőtt rendelkezett. Mert a mostani meredeken zuhanó PISA-eredmények nem sok versenyelőnyt mutatnak. Maruzsa az RMPSZ segítségére is számít az egész Kárpát-medencére vonatkozó program erdélyi megvalósításában.

Burus Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke a magyar oktatási rendszer fejlesztését, a minőségi magyar nyelvű oktatás biztosítását jelölte meg a szövetség további céljának. Hozzátette, hogy a szövetség programjának megvalósítása az egész romániai magyar közösség közügye. A rendezvény keretében több kiváló erdélyi magyar oktatót tüntettek ki. (MTI)