Huszonöt éve alakult meg a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség

0
561
Dudás Károly

Huszonöt éves fennállását ünnepelte múlt szombaton a palicsi Vigadóban a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség. Az ünnepi műsorban Dudás Károly, a szövetség tiszteletbeli elnöke emlékezett meg az elmúlt időszakról. Az esten köszöntötték a szövetség új elnökét, Sutus Áront is. Az eseményen részt vett Jankovics Róbert és Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke és titkára is.

Huszonöt évvel ezelőtt 38 egyesületi taggal alakult meg a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség. Ma már több mint száz tagot számlál, és elsősorban ernyőszervezetként működik. A jubileumi ünnepséget megelőzően a szövetség szombaton megtartotta tisztújító közgyűlését. Dudás Károly negyed évszázados elnöklése után négyéves mandátummal Sutus Áron kapta a posztot.

Az ünnepi műsor keretében az új és a régi elnök köszöntötte az egybegyűlteket.

– Akárcsak jeles elődeink, szolgálni álltunk mi is össze 1992 nyarán. Szolgálni hitünk szerint a legszentebb ügyet: anyanyelvünket, őseink által ránk testált nemzeti közösségként való megmaradásunkat. Ezt a szolgálatot, ha néha botladozva is, néha megtorpanva is, de – tiszta lelkiismerettel kimondhatjuk – tisztességgel végeztük a legkedvezőtlenebb körülmények között, a legszigorúbb széljárás mellett fogtunk a mentési-gyarapítási munkálatokhoz – mondta Dudás Károly.

Beszédet mondott Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője.

A főosztályvezető beszédében elmondta, hogy Magyarország kormánya nagyrabecsüléssel tekint a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségre, amely az egész nemzet büszkesége.

– A negyed évszázad alatt a szervezet töretlenül tekintett előre – mondta Pirityiné Szabó Judit, majd hozzátette, példaértékű, ahogyan a VMMSZ tagszervezetei mindennapi cselekedeteikkel bizonyították, hogy értékeket a legmostohább körülmények között is lehet menteni.

Az esten kiosztották a díszokleveleket és köszönőleveleket a VMMSZ tagszervezetei, valamint a volt tisztségviselők, testületi tagok és partnerszervezetek számára is.

Dudás Károly fegyvertársainak nevezte az anyaországban és szerte a Kárpát-medencében élő támogatóikat, segítőiket.

– Ezek nélkül a nagyszerű barátok és fegyvertársak nélkül nem ott tartanánk, ahol most tartunk. Köszönet nekik a barátságért, a támogatásért, a bátorításért, a remény életben tartásáért – mondta a VMMSZ alapító elnöke.

Oklevelet kapott a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége is.

Dudás Károly a szövetség tiszteletbeli elnökeként segíti tovább az ernyőszervezet munkáját.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség egyik fontos célja továbbra is olyan jelentős rendezvények megszervezése, amelyek szolgálják az anyanyelvet és segítik a vajdasági magyarok közösségben való megmaradását. (vajma.info)