Huszonnyolc éve vált függetlenné Horvátország

0
48

Az államiság napján a honvédő háború áldozataira is emlékeztek Pélmonostoron. A megemlékezésen Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK elnöke, Matijević Olivér, a Pélmonostori Városi Tanács alelnöke, a HMDK ügyvezető elnöke, valamint Kovács Ferenc, a pélmonostori HMDK-alapszervezet vezetője, a pélmonostori városi kisebbségi önkormányzat elnöke képviselték magyarságunkat.

Pélmonostoron a Szabadság téren került sor az államiság napja alkalmából tartott megemlékezésre, melynek keretében a résztvevők koszorúkat és gyertyákat helyeztek el a horvát honvédők emlékművénél.

A koszorúzáson részt vett a város vezetősége, többek között Tomislav Rob, Pélmonostor polgármestere, Ivan Bandov Paulić és Goran Hes polgármester-helyettesek, valamint Igor Franjić, a városi tanács elnöke.

Horvátország 1991. június 25-én vált ki a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaságból: a zágrábi nemzetgyűlés (szábor) az addigi tagköztársaság szuverenitásáról és önállóságáról szóló kiáltványt fogadott el, és meghozta az erre vonatkozó alkotmányos rendeletet, amely elindította a Jugoszlávia többi tagköztársaságától való elszakadást és a nemzetközi elismerési folyamatot. Ezt a napot horvát nemzeti ünnepként ünnepeljük.