Huszadik évfordulóját ünnepelte a kopácsi Arany János Kultúregyesület

0
43

A múlt vasárnap ünnepelte újjáalakulása 20. évfordulóját a kopácsi Arany János Kultúregyesület. A rendezvény részét képezte egy, az egyesület húszéves munkáját bemutató fotókiállítás, kultúrműsorában pedig felléptek a kopácsi gyerekek, az Alfalusi Vegyes Kar, valamint a kultúregyesület keretében működő Kopácsi Alkalmi Zenekar.

A jubileumi ünnepségre a kultúrotthon nagytermében került sor, ahol összegyűlt a falu apraja-nagyja. Varga József, az egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, többek között Jankovics Róbertet, a HMDK elnökét, a horvátországi magyarok parlamenti képviselőjét, Varga Gábort, a Bellyei járás elöljáró-helyettesét és a baráti egyesületek képviselőit, majd dióhéjban összefoglalta az elmúlt húsz év történéseit.

Elmondta, az egyesület 20 évnél sokkal nagyobb múlttal rendelkezik, de a honvédő háború után, 1999-ben alakult újjá, és ekkor lett hivatalosan is bejegyezve, elsősorban azzal a céllal, hogy a kopácsi magyarság művelődési életét szervezze és életben tartsa a falu hagyományait és népszokásait. Ezért mindjárt az elején bekapcsolódott abba a rendezvénybe, amelynek sokszor a főszervezője is volt, a kulturális részének pedig a mai napig szervezője, ez az időközben elhíresült Kopácsi Halásznapok. A kultúregyesület a HMDK kopácsi alapszervezetével karöltve az elmúlt időszakban alkalmi műsorokat tartott nemzeti ünnepeink alkalmából. Hagyományos, évente sorra kerülő rendezvény az anyák napi műsor is, aztán az egyre népszerűbb, hétéves múltra visszatekintő rendezvény, a lecsófesztivál. Töretlen a sikere a gyermektábornak, amit minden évben megtartanak, általában 50 gyerekkel, akik az öt nap alatt kézműveskednek, kirándulnak, tanulnak. Minden évben voltak olyan irodalmi estek, könyvbemutatók, színházi estek és egyéb rendezvények, amelyek teljes egészében vagy részben a kultúregyesület szervezésében jöttek létre.

A kultúregyesület a HMDK tagszervezeteként működik, fő támogatója a zágrábi Kisebbségi Tanács, jó a kapcsolata a Bellyei járással, a kopácsi HMDK-alapszervezettel és a falu más egyesületeivel, intézményeivel – minden tevékenységet, amely a falu fejlődését szolgálja, közösen végeznek.

Az egyesület felnőtt tagjai az Alfalusi Vegyes Karban szerepelnek, valamint keretei között alakult meg 2005-ben a Kopácsi Alkalmi Zenekar. Eleinte nemzeti ünnepeink alkalmából állt össze, innen származik a névválasztás is. Később már nemcsak ünnepi rendezvényeken léptek föl, hanem bálokban és más eseményeken is zenéltek és zenélnek ma is.

A jubileumi rendezvény kultúrműsorát a karácsonyra hangolódás jellemezte. Az Alfalusi Vegyes Kar karácsonyi énekeket adott elő, és a kopácsi gyerekek műsora is az ünnepről szólt. Az est utolsó fellépője a Kopácsi Alkalmi Zenekar (KAZ) volt, majd fogadással zárult a rendezvény.

A jubileumi ünnepség részét képezte egy fotókiállítás is, mely a múltba repítette nézőit, akik az egyesület húszéves munkájába pillanthattak be a tárlat révén.