Húsz évvel később – Vukovár hősi halottaira emlékezetek

268
vukovr-1

Vukovár – A húsz évvel ezelőtti szomorú eseményekről a vukovári magyarság szervezett formában negyedik alkalommal emlékezett meg november 16-án, szerdán. A megemlékezésen – többek között – dr. Iván Gábor zágrábi magyar nagykövet és Lukács Bence Ákos, a KIM nemzetpolitikáért felelős államtitkárságának a főosztályvezető-helyettese is részt vett.

Vukovár ostroma 1991. augusztus 25-én kezdődött, a várost az 1800 horvát szabadságharcos november 18-ig tartotta. Ekkor a túlerő miatt összeomlott a védelem. A harcok során 8-9 000 tüzérségi lövedéket lőttek ki naponta. Az ostrom alatt 1642 ember halt meg, 2557 sebesült meg, valamint körülbelül 22 000-en kényszerültek elmenekülni a városból. Az áldozatok között több magyar nemzetiségű is volt. Az elesett katonák és civilek számára külön sírkertet, egy emléktemetőt hoztak létre. A fekete és szürke márványból készült egyensírok az értelmetlen bosszú, az emberi kegyetlenség mementójaként sorakoznak a temetőben.

 

A vukovári magyarok megemlékezése

A szomorú eseményről negyedik éve a vukovári magyarok szervezett formában is megemlékezetek. Az emléktemetőben felállított emlékműnél elsőként Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének az elnök asszonya sorolta föl a vérengzések magyar áldozatainak a nevét, majd Siniša Glavašević vukovári tudósító – aki ugyancsak életét vesztette – egyik elbeszélését olvasta föl.  Majd a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárának, Répás Zsuzsannának az üzenetét és együttérzését közvetítette beszédében Lukács Bence Ákos, a KIM nemzetpolitikáért felelős államtitkárságának a főosztályvezető-helyettese. Majd sorra helyezték el az emlékezés koszorúit és a mécseseket az emlékmű talapzatánál.

A megemlékezésen a vukovári magyarok egyesületének vezetőségén és tagságán kívül részt vett Jankovics Róbert és Pálinkás Krisztián, a HMDK országos szervezetének ügyvezető elnöke, illetve titkára. Ott volt a HMDK Vukovár-Szerém megyei szervezetének a vezetősége, a megyei magyar kisebbségi önkormányzat képviselői, Tordinci járás magyar kisebbségi önkormányzatának a vezetősége és Kórógy település képviselői.
A Magyar Köztársaság nevében dr. Iván Gábor zágrábi magyar nagykövet és Lukács Bence Ákos, a KIM nemzetpolitikáért felelős államtitkárságának a főosztályvezető-helyettese volt jelen a megemlékezésen, és anyaországunk képviselőiként lerótták kegyeletüket a Vukovár védelmében elesett hősök emléke előtt.

vukovar

Az elesett vukovári magyar nemzetiségű/származású hősök névsora:

Almási András, Almási János, Antolović Ernest, Bajai Szilárd, Balázs István, Balázs József, Fitus Károly, Gazafi Mihály, Guja Károly, Hajdú Ádám, Hajdú Annuska, Horvát Pál, Kovács György, Korsós Željko, Korsós Zlatko, Kremerenszki István, Lengyel Tomislav, Lengyel Zlatko, Molnár József, Nagy József, Szénási Gordana, Szénási Janja, Szénási József, Szitás Antal, Zalubil Rozika.