Húsvétváró programok

0
56
Laskó

A húsvéthoz számos népszokás, hagyomány fűződik. Ezek ápolása céljából több kézműves foglalkozást, kiállítást és rendezvényt is tartottak a hétvégén.

Kopács

Kopácson az Arany János Kultúregyesület szervezett húsvéti műhelyfoglalkozást. Több érdekes, kézügyességet igénylő tevékenységet próbálhattak ki a gyerekek, az elkészült munkáikkal szüleiket, nagyszüleiket ajándékozhatták meg. Ügyeskedésükért pedig az egyesület egy-egy édességcsomaggal ajándékozta meg őket.

Laskó

Vidám húsvétváró programmal készültek a Laskói Ifjúsági Egyesület és a HMDK helyi szervezetének a tagjai is, ahol a húsvéti szokásokkal és hagyományokkal ismerkedhettek a laskói gyerekek. Locsolóversekből és dalokból adtak ízelítőt a helyi óvodások, majd húsvéti témájú kifestőkkel foglalhatták el magukat, a nagyobbaknak lehetőségük nyílt tojásfestésre különböző technikákkal, ezt követően pedig a falu központjában tojáskereső versenyt rendeztek. Végül a nyuszi is megérkezett, aki egy kisebb műsor után édességgel is megajándékozta a gyerekeket.

A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.

Várdaróc

Várdarócon rendszeresen tartanak tematikus foglalkozásokat. A Várdaróc Magyar Kultúregyesület  célja, hogy megismertesse a fiatalokkal a magyar kultúrát, a népi hagyományokat. Ezúttal húsvétváró kézműves foglalkozáson vehettek részt a daróci gyerekek. A foglalkozásokat, amelyeket a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásából szerveztek, Berki Betília és Baronji Kell Klaudia vezették.

Eszék

Az eszéki főtéren idén is több száz, különböző technikával díszített tojást és húsvéti dísztárgyat mutattak be a standokon a város civil szervezetei, kisebbségi egyesületei, ízelítőt adva ezzel a húsvéti szokásokból, melyek egy-egy nemzeti közösségen belül is eltérőek. A látogatók a különböző népcsoportokra jellemző ételkülönlegességeket is megkóstolhatták. Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület, amely a két évtizedes múltra visszatekintő rendezvény egyik kezdeményezője volt, most is ott volt standjával, hogy a magyar konyha húsvéti ételeit prezentálja.