Húsvétváró programok, ajándékozások falvainkban, szervezeteinknél

0
140

Számos településen szerveztek magyar egyesületeink húsvéti foglalkozást, csomagosztást, szebbé téve az ünnepet a legfiatalabbak számára.

Legnagyobb vallási ünnepünk a húsvét, melyhez több népszokás, hagyomány is kötődik. Minden évben számos húsvéti programra kerül sor az ünnepek idején; ilyenkor szervezik meg Eszéken a Tojásfestés a város színeiben nevű rendezvényt, Csúzán locsolkodnak, Laskón bemutatják a húsvéti hagyományokat, ezenkívül több helyen tartanak kézműves foglalkozásokat, a legkisebbek számára tojáskereső játékot rendeznek.

A járványhelyzet miatt nem kerülhetett sor minden húsvéti rendezvényre, a csomagosztást viszont a legtöbb helyen megszervezték.

- Reklám -

Sepse

A HMDK sepsei alapszervezete székházában tartott szombaton tojáskereső játékot, mellyel a legkisebbek számára tette szebbé az ünnepet. Sok gyerek részt vett az eseményen, a feladatuk pedig az volt, hogy lehetőleg minél többet begyűjtsenek a hátsó udvarban elrejtett csokitojásokból. Minden tojást számmal jelöltek, melyek tombolajegyekként funkcionáltak a nyereménysorsoláson.

Ezt követően még különböző játékokra került sor – a résztvevők versenyeztek a tojásvivésben és a tojásgurításban is. A végén pedig a sepsei HMDK-alapszervezet meg is ajándékozta a gyerekeket.

Vörösmart

Vörösmarton a Baranyai Júlia Kultúregyesület és a József Attila Művelődési Egyesület által szervezett húsvéti foglalkozásnak és csomagosztásnak a református parókia adott otthont.

Fábián Melissza, a Baranyai Júlia KE aktivistája, az egyik szervező lapunknak nyilatkozva elmondta, hatvan csomagot osztottak szét a HMDK támogatásával. A gyerekek egy része betegség miatt nem tudott részt venni a programon, nekik házhoz vitte a nyuszi az ajándékot. A vörösmarti gyerekek is érdekes foglalkozásokon vehettek részt, itt is volt tojáskeresés, tojásvivés és zsákban ugrálás, melyek egy igazi családi nap szintjére emelték a húsvéti csomagosztást.

Csúza

A HMDK csúzai alapszervezete a Kossuth-házban tartott tojáskereséssel egybekötött ajándékosztást. Itt Kozár József, az egyesület elnöke, valamint Horvát Krisztián, a Hercegszőlősi járás elöljárójelöltje köszöntötték a résztvevőket. Horvát Krisztián a csúzai mellett a sepsei és a vörösmarti rendezvényt is megtisztelte jelenlétével. A gyerekek számára a tojáskeresésen kívül táncjátékos foglalkozást is tartottak, majd itt is megérkezett a nyuszi, összesen 60 csomagot osztott ki.

Karancs, Kő, Hercegszőlős

Karancson Božo Čerkez, a járási tanács független képviselője a Karancsi Magyarok Egyesületével együttműködve ajándékozta meg a gyerekeket. A szervezet aktivistái házhoz vitték a nyuszi ajándékát.

Aktivistáink a szomszédos településeken, Hercegszőlősön és Kőben is kiosztották a HMDK húsvéti csomagjait a gyerekeknek.

Laskó

Az ünnepi csomagosztás Laskón sem maradhat el, az ifjúsági egyesület aktivistái karácsonykor és húsvétkor is megajándékozzák a faluban élő gyerekeket. Munk Eriktől, az egyesület vezetőjétől megtudtuk, ezúttal közel száz gyerek számára tették szebbé a húsvéti ünnepeket. Édességeket tartalmazó csomagjaikat mindenkinek házhoz vitték.

Várdaróc

A Várdaróc Magyar Kultúregyesület minden évben tart húsvéti műhelyfoglalkozásokat gyerekeknek.

A járványhelyzetre való tekintettel szűkebb keretek között ugyan, de idén is megtartották ezt a programjukat a daróciak. Az eseményre a tájházban került sor, a gyerekek itt is tojást kerestek, ezenkívül volt állatsimogató is, a szervezők elhozták a gyerekeknek a húsvét jelképes állatát, a nyuszit. A programban részt vevőknek, pedig egy foglalkozás keretében mutatták be, hogyan jön létre a hagyományos, hagymahéjas festési technikával készült húsvéti tojás. Az esemény itt is a gyerekek megajándékozásával ért véget.

Kopács

Kopácson a HMDK-alapszervezet osztott csomagot húsvét alkalmából a gyerekeknek. Az egyesület aktivistái nem csak a gyerekes házakhoz kopogtattak be, minden kopácsinak kedveskedtek egy kis aprósággal. A csapat tagjai traktorral vontatott pótkocsira ülve járták be a falut.

Pélmonostor

A HMDK pélmonostori alapszervezete a székházában szervezett húsvéti csomagosztást. Kovács Ferenc, az egyesület vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, az egyesületi tagok gyerekeit ajándékozták meg, a fiúk a székházban vették át, a lányoknak és az óvodáskorúaknak viszont házhoz vitte a nyuszi a csomagokat, hogy elkerüljék a csoportosulást. Az egyesület tagjai komolyan veszik a járványveszélyt, hangsúlyozta az elnök, megjegyezve, sajnos már köreikben is vannak olyanok, akik karanténba kerültek. Bíznak benne, hogy sikerült szebbé tenniük a gyerekek számára az ünnepet ezekben a nehéz időkben.

Kórógy

A Kórógy Hagyományőrző Egyesület is szervezett húsvéti programot székháza udvarán. Cserepes Zoltántól, az egyesület vezetőjétől megtudtuk, az ünnepi alkalmon jelen volt maga a húsvéti nyuszi is, aki segédjeivel különböző foglalkozásokat és egy kiselőadást is tartott a gyerekeknek, akik örömmel vettek részt a mesés játékban. A program csomagosztással zárult. A szervezők odafigyeltek, hogy az esemény megfeleljen a járványügyi szabályozásoknak.

Haraszti

A Haraszti Ifjúsági Egyesület is megajándékozta a gyerekeket húsvét alkalmából. Az egyesület tagjaitól nem áll távol a jótékonykodás, úgy tartják, ezekben a nehéz időkben különösen fontos, hogy gondoljunk embertársainkra, a gyerekeknek örömet okozni pedig rendkívül hálás feladat. Programjukat a HMDK támogatásával valósították meg.

Zágráb

Zágráb Város Kisebbségi Tanácsainak és Képviselőinek a Koordinációja szervezésében idén is megtartották a már hagyományos húsvéti tojáskiállítást. A járványhelyzetre való tekintettel kisfilmet készítettek a tárlatról, mely tíz nemzeti kisebbség húsvéti szokásait és tojásdíszítési hagyományait mutatja be. A zágrábi magyarságot az Ady Endre Magyar Kultúrkör tagjai képviselték, akik a magyar tojásfestési technikákat mutatták be.

Belovár-Bilogora megye

A húsvéti ünnepek alkalmából a Belovár-Bilogora megyei magyar kisebbségi önkormányzat is szervezett csomagosztást a szórványközösség legfiatalabb tagjai számára. Az ajándékokat a daruvári, a dežanovaci, a nagypiszanicai és a Belovár-Bilogora megyei HMDK-szervezet képviselői, valamint az ottani járási tanácsok magyar képviselői adták át a gyerekeknek. A Dežanovaci Magyarok Közössége vidám hangulatú tojásfestő műhellyel is kedveskedett a fiataloknak.