Húsvétváró kavalkád a magyar egyesületek háza táján

84
Sepse

Húsvétra készülve több magyar egyesületben is programokra került sor, hol családi nap, hol kézműves műhely, hol a húsvéti hagyományok felelevenítése zajlott, de mindenütt ünnepi hangulatot teremtettek.

Újbezdán: kreatív kuckó kicsiknek és nagyoknak

Az újbezdáni Művelődési és Művészeti Egyesület múlt csütörtöki húsvétváró programjára a kicsiket és a nagyokat is várták, ahol Pintér Judit vezetésével különböző technikákkal festettek tojásokat és húsvéti díszeket készítettek.

Sepse: idén is tartottak húsvétváró családi napot

A HMDK sepsei alapszervezete székházukban idén is megtartotta húsvétváró családi napját, amelyre kicsiket és nagyokat egyaránt hívtak. A gyerekek nagyon élvezték a tojáskeresést, de a felnőttekkel való közös programok, a különféle játékok is nagy népszerűségnek örvendtek, amelyek végén a kicsik csomagokat is kaptak. A programot a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Vörösmart: nyusziváró program

A Baranyai Júlia Magyar Kultúregyesület a vörösmarti magyar ház udvarán tartotta meg nyusziváróját, amelyen a gyerekek minden évben nagy örömmel vesznek részt. Tojásvadászat, lufihajtogás is volt a szombat délutáni programban, amelynek a végén maga a húsvéti nyuszi is tiszteletét tette a gyerkőcök nagy örömére, és nem érkezett üres kézzel, ajándékcsomagot hozott minden 14 évnél fiatalabb gyereknek. A nyusziváró programot a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.

Csúza: húsvétra hangoló

A csúzai Jókai Mór Kultúregyesületnek három szakosztálya működik: a Hajnalcsillag gyermektánccsoport, a Pódium Irodalmi Színpad és a Szivárvány Rajzszakkör. A falu közösségi életében a kulturális tevékenység mellett fontos szerepet tölt be az oktató-nevelő munka is, amit a szakosztályok révén valósítanak meg. Húsvét előtt a Szivárvány Rajzszakkör tagjai gyűltek össze a kultúrotthon emeleti termében, ahol a gyerekek különböző húsvéti díszeket készítettek.

Kopács: húsvéti előkészületek

Az Arany János Kultúregyesület a húsvétra hangolódva szombat délelőtt kézműves foglalkozást tartott a gyerekeknek, ahol különféle alkalmi díszek és rajzok készültek, de tojásokat is festettek, amiket a kicsik utána haza is vihettek, hogy az otthon díszei legyenek. Ezekre az alkalmakra nagy örömmel érkeznek még a legkisebbek is. A program a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával jött létre.

Laskó: húsvéti hagyományok

A Laskói Ifjúsági Egyesület a hétvégén a tavaszi programja keretében húsvéti foglalkozást szervezett, ahol a legkisebbek húsvéti témájú kifestőkkel foglalhatták el magukat, a nagyobbaknak lehetőségük nyílt tojásfestésre különböző technikákkal, de kipróbálhatták a lufihajtogatást is. Végül a nyuszi is megérkezett, aki különböző játékok után édességgel is megajándékozta a gyerekeket.

Pélmonostor: húsvétváró alkotóműhely

A HMDK pélmonostori alapszervezete számos összejövetele, rendezvénye mellett nagy hangsúlyt fektet a gyerekekkel való foglalkozásokra is. A múlt héten egy húsvétváró alkotóműhelyre gyűltek össze a Csillagszemű és a Csillagocska gyermektánccsoport tagjai a szervezet székházában.

Split: húsvéti kézműves műhely

A Split-dalmát megyei HMDK-alapszervezet fontosnak tartja, hogy a fiatalokat is bevonja az egyesület munkájába. Legutóbbi összejövetelén Ódor Tünde Enéh, a népi játszóház vezetője tartott húsvéti kézműves foglalkozást a gyerekeknek. A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásából valósították meg.