Hrvatska Vlada prihvatila je preporuke Međuvladinog mješovitog odbora za nacionalne manjine Hrvatske i Mađarske

0
19

Na svom posljednjem sastanku hrvatska Vlada odlučila je odobriti preporuke Međuvladinog mješovitog odbora za nacionalne manjine Hrvatske i Mađarske, koje su predložene na XV. sjednici odbora. Hrvatska je u Mađarskoj pronašla ozbiljnog partnera na području provedbe manjinskih prava pa su preporuke usvojene na sjednicama Međuvladinog mješovitog odbora redom provedene.

Mađarska nacionalna manjina u Hrvatskoj i hrvatska nacionalna manjina u Mađarskoj uživaju izvanrednu razinu manjinskih prava. Temelje za izvrsnu manjinsku suradnju dviju država postavila je Konvencija o zaštiti manjina potpisana u Osijeku 1995., čijom provedbom upravlja i nadgleda Međuvladin mješoviti odbor za nacionalne manjine Hrvatske i Mađarske.

U posljednjem razdoblju ostvaren je ozbiljan napredak u odnosima Hrvatske i Mađarske. Potkrijepljuje to i činjenica da se nakon četiri godine, 2017. godine, Međuvladin mješoviti odbor za nacionalne manjine Hrvatske i Mađarske ponovno sastao. Od tada su sastanci redoviti. Zadnji put su se sastali u prosincu prošle godine u Zagrebu. Bila je to 15. plenarna sjednica na kojoj je ustanovljeno da obje strane pridaju značaj provedbi preuzetih obveza iz Protokola, a od tada su se članovi odbora redovito i u više navrata sastajali i dogovarali.

Na sastanku u prosincu usvojen je i niz preporuka, koje su izuzetno važne za Mađare u Hrvatskoj. Donošenjem preporuka stvorena je pravna pozadina za pitanja koja su nam važna. Mađarska Vlada prethodno je usvojila preporuke, a hrvatska vlada je na prošlotjednom sastanku odobrila preporuke i njihovu provedbu.

– Možemo reći da smo bili uspješni, jer se od 2017. godine, nakon formiranja nove Vlade, odbor ponovno sastao i od tada su provedene najvažnije preporuke za nas. Između ostalog izgrađena je sportska dvorana OŠ Lug, medijska kuća u Bilju i učenički dom Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku, koji su 28. studenog 2019. otvorili mađarski premijer, Viktor Orbán i hrvatski premijer, Andrej Plenković. Smatram da je sve ovo jasan dokaz da su nacionalne manjine, uključujući i Mađare u Hrvatskoj, postale ne samo spojna veza dviju zemalja već i kamen temeljac odnosa dviju država – rekao je saborski zastupnik, Robert Jankovics, koji je također dodao da ga usvajanje preporuke Međuvladinog mješovitog odbora od strane Vlade još više usrećuje.