Horvátországi magyaroknál járt a Jobbik küldöttsége

0
206
07-jobbik

Eszék – A történelmi Drávaszögben tett hivatalos látogatást a hét végén Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetjének elnöke és két munkatársa, Bencsik János és Takács Krisztián, ahol horvátországi magyar közösségek vezetőivel találkoztak. Az elmúlt fél évben a Jobbik a történelmi Magyarország mindegyik régiójában tett hivatalos látogatást, a mostani út ennek a sorozatnak volt az utolsó állomása.

Szávay István Eszéken a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) vezetőségével egyeztetett. Jakab Sándor, a HMDK elnöke elmondta, egy kisebb régiónak duplán kell teljesítenie ahhoz, hogy egyenlő elbírálásban részesüljön, és sajnos gyakran megesik, hogy nélkülük, a fejük fölött hoznak olyan döntéseket, amelyek alapjaiban érintik az általuk képviselt közösséget. Jakab Sándor tudomása szerint nemrégiben sajnos a határon túli támogatásokért felelős Bethlen Gábor Alap forráselosztásáról is a horvátországi magyarság képviselőinek tudta nélkül döntöttek. A HMDK vezetői bíznak benne, hogy a nyolc évig regnáló szocialista kormányzás után végre megkapják azt az erkölcsi, politikai és anyagi támogatást, amelyre most nagy szüksége van a helyi magyarságnak. Ebben számítanak a Jobbik segítségére is. Szávay István elmondta, a nemzeti radikális párt számára minden magyar fontos, ezért minden tőlük telhetőt meg fognak tenni, hogy segítsék a drávaszögi magyarságot. A beszélgetés végén ígéretet tett arra, hogy pártja kezdeményezni fogja az előző kormány idején bezárt eszéki magyar konzulátus újbóli megnyitását.

Szávay István és kollégái háromnapos útjuk során találkoztak még helyi magyar ifjúsági szervezetek vezetőivel, látogatást tettek az Eszéken működő, az óvodától az érettségiig növendékeit magyarul tanító Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban, majd felkeresték a honvédő háborúban lerombolt két magyar falut, Kórógyot és Szentlászlót.