Horvátországi magyarok Kaposváron

0
191
08-berkes-1

Kaposvár – Berkes Imre, a Zágráb megyei magyar kisebbségi önkormányzat elnöke Kaposváron ünnepelte augusztus 20-át, valamint Szekeres Péterrel együtt a vasárnap megrendezett kaposvári Horvát Kulturális Napon is részt vettek.

A Kaposvári Megyei Jogú Horvát Kisebbségi Önkormányzat és a Zágráb Megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat tavaly írt alá együttműködési megállapodást, amelynek eredményeképpen aktív kapcsolat jött létre a két fél között.

Szent István, államalapító nagy királyunk napja alkalmából a magyarországiak meghívták Berkes Imrét, hogy vegyen részt ünnepségükön. Az ő közreműködésével újították meg aztán az együttműködést a zágrábi Sljeme Šestine Horvát Kultúregyesülettel, amelynek a tagjai első ízben vendégszerepeltek Kaposváron. Az egyesületet 1895-ben alapították, jelenleg több szekciója is működik: férfi és női korus, tamburazenekar, felnőtt és gyermek népitánc-együttes, valamint egy hagyományos népviseletet készítő csoport is.

 

Horvát Kulturális Nap

Vasárnap került sor a Kaposvári Megyei Jogú Horvát Kisebbségi Önkormányzat szervezésében a Horvát Kulturális Napra, amelyen Berkes Imre mellett Szekeres Péter, Zágráb Város Magyar Kisebbségi Önkormányzatának a titkára is részt vett. A programban többek között könyvbemutató, horvát nyelvű szentmise, valamint kultúrműsor is szerepelt.

– Nagyon szép program részesei lehettünk; úgy érzem, hogy sikeres kapcsolatot ápolunk a kaposváriakkal. Mi is mindenképpen viszonozni szeretnénk a vendéglátást, így biztosan sor kerül a közeljövőben arra, hogy Zágrábban üdvözölhessük őket – tudtam meg Berkes Imrétől.

Az önkormányzat elnöke arról is beszámolt, hogy néhány hét múlva Somogy megye főispánja, Gelencsér Attila látogatására kerül sor Zágrábban, akivel konstruktív megbeszéléseket kívánnak folytatni.