Horvátországi magyar tartalommal bővült az Okos Doboz digitális oktatási portál

0
56

A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával az idei év során az Okos Doboz digitális oktatási portálon komplex tartalomfejlesztési és oktatási program valósult meg a külhoni régiók kulturális értékeinek, hagyományainak, természeti és történelmi emlékhelyeinek prezentálására. A fejlesztés bemutatójára a Tolna megyei Dombóváron került sor, melyen ott voltak a tervezésben részt vett határon túli magyar szervezetek képviselői, köztük Micheli Tünde is a HMDK képviseletében.

Potápi Árpád János az államtitkárság által támogatott fejlesztés bemutatóján, a dombóvári belvárosi általános iskolában elmondta, az új feladatok segítségével a Magyarországon, a Kárpát-medence külhoni régióiban és a diaszpórában élő diákok mélyebben megismerhetik az erdélyi, a felvidéki, a vajdasági, a kárpátaljai, a horvátországi és a muravidéki értékeket, környezetet, irodalmat és történelmet. „A digitális platform több mint ötszáz új, multimédiás feladattal bővült, amelyeket a határon túli pedagógus szervezetek bevonásával kiválasztott csaknem ötven pedagógus tervezett meg” – mondta.

Úgy fogalmazott, a magyar oktatás egyre jobban odafigyel a hazafias nevelésre, a Határtalanul Programnak köszönhetően az abban részt vett diákok már egységesnek látják a nemzetet.

Elmondta, hogy a kormány nemzetpolitikáját 2010 óta az egységes magyar nemzet gondolata határozza meg. A Testvértelepülési programnak köszönhetően ezer Kárpát-medencei kapcsolat erősödhetett meg az elmúlt években, a Határtalanul programban pedig magyarországi hetedik osztályos és középiskolás diákok látogathatnak el külhoni magyarlakta területekre.

Szűcs Dóra, az Okos Doboz Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az oktatási portál tartalmát, amely 2016 óta érhető el ingyen a közoktatás számára, kezdettől fogva használják a külhoni régiókban. A 2019-2020-as tanévben nőtt a határon túli felhasználók száma: az összesen megoldott 21 millió feladat 20 százalékát külhoni magyar diákok teljesítették – tette hozzá.

A bemutatón jelen voltak a tervezésben részt vett, határon túli magyar szervezetek képviselői. Horvátországból a HMDK-t kérték fel a feladatsorok elkészítésére. A horvátországi feladatsorokkal kapcsolatban Micheli Tünde elmondta, hogy összesen hatot készítettek, minden feladat hat kérdést tartalmaz, aminek az eredményeként az Okos Doboz felületre látogató diákok – egyebek mellett – megismerkedhetnek Ács Gedeon életével, a Kopácsi-réttel, magyar falvainkkal, Vörös Márta legendájával és a drávaszögi népi építészettel.