Horvátországi magyar tánccsoportok a Határon Túli Magyarok Fesztiválján

239
08-Hataron-tuli-feszt_2813-masolata

Pécs – Az idei Határon Túli Magyarok Fesztiváljára is számos programmal készültek a szervezők. A szeptember 22-étől 28-áig tartó rendezvénysorozat leglátványosabb eseménye a népitánc-gálaest volt, amelyen a csúzai és a szentlászlói tánccsoport is fellépett.

A két évtizede létező Határon Túli Magyarok Fesztiválja, illetve a tízéves Pannon Magyar Ház a szeptember 22-e és 28-a közötti napokon a valamennyi határon túli magyar tájegységet képviselő, a kultúra szinte teljes spektrumát felölelő, változatos programokkal hívogatta Pécsre és Baranya megye számos településére a magyar kultúra barátait.

Az összművészeti fesztivál színes körképet nyújt a Kárpát-medence értékőrző és alkotó közösségeinek munkájáról a népi tánctól a kortárs képzőművészetekig, a tradicionális kézművességtől a színház- és filmművészetig.

A fesztivál egyik legrangosabb és leglátványosabb eseménye a népitánc-gálaest, amelyen a határon túli magyar tájegységeket képviselő tánccsoportok mutatják be legjobb eredeti koreográfiáikat. Horvátország közelgő EU-csatlakozásának tiszteletére idén két horvátországi együttes, a HMDK csúzai „Csárdás” ifjúsági népi tánccsoportja és a szentlászlói Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület fiatal táncosai is felléptek a gálaesten. A tánccsoportok vezetői lapunknak elmondták, hogy nagy örömmel vettek részt ezen a rangos rendezvényen.

– Mi 2000 óta rendszeres fellépői vagyunk a rendezvénynek, ezért örülünk neki, hogy a 20 alkalommal megrendezett Határon Túli Magyarok Fesztiválján is ott lehettünk – nyilatkozta Kettős Zsuzsanna a Csárdás vezetője.