Horvátországi magyar borbírók a VinAgorán

0
69

A VinAgora Magyarország legnagyobb, világszinten elismert borversenye, a szervezők idén két horvátországi magyar borászt is felkértek borbírálónak. A várdaróci Bálint Tivadar és a csúzai Kováts Attila is részt vett a minősítésen.

A VinAgora Nemzetközi Borverseny 1992-es megalapítása óta a világ szakmailag is legelismertebb versenyei közé tartozik. A legnagyobb nemzetközi szakmai szervezet, az OIV (Nemzetközi Szőlő és Bor Szervezet) védnökségét élvezi, illetve aktív tagja a VINOFED-nek (Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége). A VinAgora az egyetlen olyan rendezvény Magyarországon, ahol a magyar és külföldi borokat együtt bírálják el nemzetközi szaktekintélyek.

Bálint Tivadar, a karancsi Szabó pincészet borásza harmadik éve tagja a nívós verseny zsűrijének, Kováts Attila, a csúzai Kováts pincészet borásza pedig első alkalommal vett részt a minősítésen.

Bálint Tivadar idén már összekötő partnerként is segítette a rendezvényt, a horvátországi bortermelők bevonásáért felelt.

– Ezúttal felkértek arra is, hogy vegyem fel a kapcsolatot a horvátországi pincészetekkel, mivel tőlünk eddig kevesen neveztek a VinAgorára. Munkámnak köszönhetően idén tizenkét minta érkezett hazánkból a nemzetközi megmérettetésre – mondta lapunknak Bálint Tivadar, hozzátéve, a korábbi években ennél jóval kevesebb nevezés érkezett Horvátországból.

Bálint Tivadar és Kováts Attila

A horvátországi magyar borászatok közül a Szabó pincészet volt az egyedüli nevező, 2017-es merlot-ját küldte be a karancsi gazdaság.

A VinAgorán szerezhető érmek jelentőségével kapcsolatban Tivadar elmondta, noha a nevezési díjak magasak, a világszinten elismert borversenyen szerzett kitüntetés a marketing szempontjából hatalmas jelentőséggel bír, egy-egy ilyen díj felkelti a média és a borkereskedők figyelmét, megnöveli a termék piaci értékét.

VinAgora 2022

A zsűri változatos összetételű, számos országból érkező, széleskörű kóstolási tapasztalattal rendelkező tagokból állt. Egy-egy hattagú zsűricsapat a rendezvény első két napján 45-45 bormintát ízlelt meg és véleményezett.

– Mivel a VinAgorán rendkívül magasak a ponthatárok és a nevezési díj is, ezért szinte csak a legnagyobb borászok vesznek részt rajta, ami a borok minőségén is érezhető volt, kiváló tételeket kóstolhattunk. Az én bírálóbizottságomban főként vörösborokat minősítettünk, melyekről elmondható, hogy a 2017-es és a 2019-es év dominált, szépen megjelentek a mintákon az évjárathatások. Az is érdekes, hogy sok brazil bort ízlelhettünk meg, melyeken abszolút felismerhető volt, hogy nem Kárpát-medencei stílusú borok. Ezenkívül az illatos, „ropogós” fehérborok voltak még jellemzőek – mondta munkájukról Tivadar.

Az értékelés ezúttal is elektronikus módon történt, a már jól bevált WineCompass számítógépes alkalmazás segítségével, ami felgyorsította a munkát. Másrészt az alkalmazáson keresztül az adatok egyből a központi rendszerbe futottak be, így a zsűritagok munkáját is figyelemmel kísérték.

Kérdésemre, hogy kaptak-e visszajelzést munkájukat illetően, Tivadar azt válaszolta, az már erős visszajelzés számukra, ha jövőre is visszahívják őket.

Büszkén említette, hogy csapatuk elnöke Nyúlné dr. Pühra Beáta volt, akit tavaly az év borászának választottak, és akivel volt alkalma tapasztalatcserére is. A program Mutasd a borod című részében prezentálhatta neki a Szabó pincészet néhány mintáját, sauvignonjuk sikert is aratott.