Horvátországban rendez fesztivált a Sziget?

0
129
Budapest-Sziget-Festival

A tervek szerint már 2012-ben megrendezné első horvátországi fesztiválját a Sziget Kft.; a helyszín vélhetően az isztriai tengerparton, Rovinj környékén lesz.

„Egy nagy horvát céggel, a Maistrával állunk tárgyalásban, ők ajánlottak egy helyszínt, de azt még nem szívesen mondanám el, pontosan hol“ – számolt be az előkészületekről  Takács Gábor, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatója. Mint hozzáfűzte, a Maistra nagyon sok kempinggel, szállodával, egyéb turisztikai célú ingatlannal rendelkezik a horvát tengerparton, leginkább Rovinj környékén, az Isztriai-félszigeten. „Ez ideális hely, hiszen Olaszország csak fél óra autóval, és több reptér van a környéken: Pulában, Rijekában. Gyönyörű a tengerpart, ráadásul Rovinj óvárosa önmagában is megér egy kirándulást“ – részletezte a nyugat-isztriai helyszín előnyeit az ügyvezető.

Takács Gábor elárulta: eredetileg már idén nyáron szerették volna elindítani a tengerparti fesztivált, horvát partnerükkel szinte mindenben meg is egyeztek, a rendezvény időpontjától eltekintve. „Most ezen az egy ponton akadtunk el, és ezt próbáljuk fixálni a jövő évre“ – tette hozzá. Az ügyvezető elmondása szerint terveikben egy augusztus végi időpont szerepelt: „Sokáig úgy tűnt, hogy partnerünknek ez elfogadható, majd december elején derült ki, hogy inkább szeptember első hetét javasolják. Ezt mi nem vállaltuk, mert akkor már Európa-szerte kezdődnek az egyetemek“ – idézte fel.

Mint arra Takács Gábor rámutatott, a megfelelő időpont kialakítása komplex probléma: a horvátországi rendezvényt a Sziget Kft. magyarországi fesztiválnaptárába is be kell illeszteni, de tekintettel kell lenni arra is, hogy főszezonban a horvát partnernek nem éri meg lezárni egy 100 százalékos kihasználtsággal üzemelő kempinget. „Ezért próbálunk olyan szezon végi vagy szezon eleji időpontot találni, amely nekünk is jó, de nekik is belefér az életükbe. Ennek a komplexitásával küzdünk, de ők is eltökéltek, hogy szeretnének egy ilyen rendezvényt, mert azt gondolják, hogy ez jót tenne Horvátországnak és az ottani turizmusnak“ – mondta el az ügyvezető igazgató. Hozzátette, hogy a horvát tengerpart jelenleg csak kisebb fesztiválokkal várja a vendégeket, a zágrábi fesztivál pedig elsősorban horvátoknak szól, de talán az sem olyan léptékű, mint a Sziget Kft. által tervezett isztriai rendezvény.

A tengerparti fesztivál koncepciójáról szólva Takács Gábor közölte: nem magyar zenekarokra kívánják építeni a programot. „A Sziget már egy nagyon erős márkanév Európa-szerte, és mi elsősorban a nyugat-európai piacokra fókuszálnánk ezzel a rendezvénnyel“ – fogalmazott, hozzátéve, hogy a fesztivál elnevezéséről még nincs döntés. Az ügyvezető hangsúlyozta, a Sziget Kft. másik határon túli érdekeltségét, a Félsziget Fesztivált az isztriai rendezvény semmilyen formában nem érinti, hiszen a két rendezvény olyan távol lesz, hogy semmiféle konkurenciát nem jelenthetnek egymásnak.