Horvátország legjobb ételei között a csíptetős ponty és az egyik várdaróci étterem halpaprikása

0
618

Több ezer ételt tartalmaz a folyamatosan bővülő TasteAtlas, amit szabad fordításban kóstolási térképnek nevezhetnénk. Az angol nyelvű ország- és ételenciklopédia szellemi atyja a horvát Matija Babić újságíró/vállalkozó, így természetesen horvát ételek is szerepelnek a térképen, közel 250. Ezek közül az első ötben a csíptetős ponty is ott van, a 20. helyen pedig a várdaróci Citadella étterem halpaprikása szerepel.

A TasteAtlast azoknak ajánlja a megalkotója, akik éppen szabadságra mennek, utazásra készülnek a világ valamelyik országába, s tájékozódni szeretnének, mit érdemes enni, mik az ottani legjellegzetesebb ételek, élelmiszerek, italok.

Babić négy évvel ezelőtt ötlötte ki az egészet, majd egy húszfős csapat három évig dolgozott azon, hogy összegyűjtse a világ legjobb ételeit.  Az oldal tavalyi indításakor már túl voltak a 10 ezer ételen és alapanyagon, a cél, hogy még legalább ennyi kerüljön föl a térképre.

Egy toplistát is összeállítottak országonként a legnépszerűbbekből. Az ételek között 245 horvátországi fogás is van. Az első helyre sorolták a Vis-szigeti pogácsát, és érdekes, hogy a legjobb öt között a csíptetős ponty is szerepel, a legjobb húsz étel között pedig ott van a halpaprikás is, amit a várdaróci Citadella étteremhez kapcsoltak.